Veganska prehrana za pse – da ali ne?

1430

Prednosti veganskega prehranjevanja za ljudi je kar nekaj. Prehrana brez živalskih proizvodov zmanjšuje tveganje za pojav bolezni srca, sladkorne bolezni in številne druge zdravstvene težave. In povsem naravno je, da se ob pozitivnih učinkih na telo in duha, mnogo veganov sprašuje, ali se lahko tudi njihov pes prehranjuje na tak način?Kuža za krožnikom z zelenjavo, zmedeno opazuje nasmejanega kužka za mesnim krožnikom

Odgovor je – ne povsem. Količina rastlinske prehrane v pasjem jedilniku je odvisna tudi od zdravja vašega psa in tega, kaj rad je in česa ne mara. Vse več se dandanes govori o tem, ali so psi vsejedi, mesojedi ali nekaj vmes. A v nedavnih raziskavah so znanstveniki ugotovili, da imajo psi kar precej lastnosti vsejedcev.

[members_only]
  • Zadnje zobe imajo ravne, namenjene mletju kosti in vlaken iz rastlinskih snovi.
  • Lahko prebavijo večino ogljikovih hidratov, ki jih zaužijejo.
  • Sposobnost ustvarjanja vitamina A iz betakarotena, ki ga najdemo v rastlinah.

Vse to pomeni, da so psi sposobni pridobivati esencialne hranilne snovi, tako iz rastlin kot iz živalskih beljakovin.  Vsekakor pa se meso šteje med pomemben vir beljakovin za pse.

Zakaj vegansko prehranjevanje za pse?

Obstajata dva glavna razloga, zakaj se ljudje odločijo, da bodo psa hranili z vegansko hrano.

  1. Osebna etika (človek)
  2. Alergija na hrano (pes)

Psi z alergijami na hrano so običajno občutljivi na določene živalske beljakovine. A preden popolnoma odstranite predelane živalske proizvode iz prehrane svojega psa, se prepričajte, da nadomestna prehrana psu zagotavlja bistvena hranila.
Pes vsekakor najbolje funkcionira s prehrano, ki vključuje nekatere živalske maščobe in beljakovine. Lahko pa psu enkrat tedensko ponudite tudi vegansko prehrano, da razstrupi svoje telo.

Kaj sodi v vegansko prehrano za pse?

Psi lahko varno uživajo v široki paleti veganskih živil.

Sem sodi veliko zelenjave in žit, kot so korenje, brokoli, sladki krompir, kumarice, bučke, špinača, ohrovt, nekatere vrste fižola (fižol je najboljša alternativa mesu, a pomeni za pse napenjanje), sadje ter riž, kvinoja in leča.
Vsekakor pa opravite kar nekaj raziskav in preberite veliko literature na to temo. Lahko se zgodi, da se pri psu zaradi veganske diete in neustreznega vnosa beljakovin poruši aminokislinsko ravnovesje, kar lahko povzroči težave s srcem, pomanjkanje vitaminov in druge bolezni.

Komercialno dostopna veganska hrana za pse je sestavljena tako, da nadomesti manjkajoče meso. Doma pripravljeni veganski hrani pa je potrebno dodati prehranska dopolnila.

Za ljubitelje psov z močnim prepričanjem o uživanju veganske hrane je lahko težko uskladiti osebno prepričanje s prehrano psa. Kot zavedni in ljubeči lastniki psov pa moramo biti ozaveščeni, da je veganska hrana lahko le dopolnilo k pasji prehrani in ne njen nadomestek. Pes je namreč vsejed in potrebuje za svoje delovanje tako meso kot tudi zelenjavo.
Pred kakršnokoli spremembo v načinu prehranjevanja vašega psa se seveda posvetujte z veterinarjem ali strokovnjakom za pasjo prehrano.

[/members_only]

 

Drobne Deja

Viri:
www.rover.com
www.hillspet.com