Psi poleti

2044

Poletje je uradno tu in s tem tudi poletne radosti. Z nami v njih uživajo tudi naši ljubljenčki. Vendar, če nismo pozorni, lahko pride do marsikaterih nevšečnosti za nas in našega kosmatinca. Na kaj moramo biti torej pozorni, kako se počutijo psi poleti in kako našim prijateljem olajšamo  vroče dni?

Dopust

Vedno več ljudi s seboj na dopust vzame tudi svojega štirinožnega prijatelja. Pri tem moramo skrbno izbrati prostor, kjer bomo dopustovali, ki bo primeren tako za nas kot za našega ljubljenčka.

Psi niso dovoljeni povsod, zato se je priporočljivo prej pozanimati o krajih, ki jih dopuščajo. Hkrati moramo premisliti tudi o senci, saj jo psi poleti zelo potrebujejo.
Poleg vsega tega se je potrebno seznaniti tudi z raznimi nevšečnostmi, ki se nam na dopustu lahko pripetijo in se nanje pripravimo oz. se proti njim zavarujemo (razne okužbe, prestop meje,…).

Psi v avtu?

Avtomobil se hitro segreje, kar lahko predstavlja za psa veliko nevarnost.Zlati prinašalec gleda skozi odprto okno rdečega avtomobila

Zgodilo se je že mnogo primerov, ko so lastniki svojega ljubljenčka pustili v avtu, saj so »le skočili« v trgovino, psi pa so potem dehidrirali ali pa celo poginili.
Avtomobil se lahko v 10-15 minutah segreje do 40 stopinj celzija ali več, kar predstavlja kiritično temperaturo za psa. Zanj je vsaka minuta ali celo sekunda  v segretem avtomobilu pomembna, zato se puščanju psa v avtu poskusimo izogniti.

Sonce in morska voda

Prav tako kot človeška je tudi pasja koža občutljiva na sonce. Najbolj so občutljivi psi s kratko dlako. Sonce jih lahko  prizadane prav tako kot nas in vemo, da sončne opekline niso prijetna stvar. Zato jim zagotovimo senco.

Ena izmed nevšečnosti je lahko tudi kopanje v morju – zaradi nabrane soli, ki lahko povzroči pri psu srbečico. Temu se izognemo tako, da psa takoj po kopanju stuširamo.

Počutje psa poleti

Zavedati se moramo, da je našim ljubljenčkom poleti bolj vroče kot nam, vendar pa na srečo obstaja kar nekaj načinov, ki pripomorejo k boljšemu počutju psa poleti:

  • Pripravimo mu sladoledMops veselo liže sladoled

Zamrznjen jogurt z medom: potrebujemo 500 g jogurta in žlico medu, ki ju zmešamo ter mešanico prelijemo v modelčke za muffine oz. za led , nato jih zamrznemo.

Bananin sladoled: zmiksamo banane ter jih zmešamo z jogurtom. Mešanico prelijemo v modelčke za muffine ali za led ter zamrznemo.

  • Kopanje:

Psu omogočimo kopanje v čisti vodi.
Pri tem moramo biti pozorni, da voda ni ledena, saj bi lahko prevelika sprememba temperature pripeljala do šoka.

  • Frizer:

Psa lahko peljemo k frizerju, da mu skrajša dlako. Sicer dlaka deluje protivročinsko, vendar pri psu, ki vročino res težko prenaša, lahko posežemo po tej rešitvi.
Psa se ne sme pobriti do kože, saj obstaja nevarnost sončnih opeklin.

  • Pasja oprema, namenjena hlajenju:

Corgi počiva na hladilni blaziniV trgovinah najdemo razne plaščke in ležišča, ki psa hladijo. Enak učinek kot pri plašču lahko dosežemo z mokro majico, ki jo nadenemo psu. Princip hlajenja je enak kot pri človeku, torej z izhlapevanjem.

Poletje predstavlja zabaven del leta, ko lahko z našimi ljubljenčki uživamo pri marsikaterih dejavnostih. Zavedati pa se moramo, da je psom še enkrat toliko vroče kot ljudem, zato je pomembno, da smo pozorni na njihove potrebe in zmožnosti. Pri upoštevanju  le-teh se lahko izognemo marsikaterim nevšečnostim in poletne dni preživimo karseda kakovostno.

 

Ajda Kankaraš

Viri:
www.alfakan.si
smrcek.si
www.pesmojprijatelj.si
www.pasjikeksi.com
www.pesmojprijatelj.si