5 najredkejših pasem psov na svetu

1468

Nekatere pasme psov so bolj priljubljene in jih srečujemo vsakodnevno. Nekatere pasme pa so tako redke, da so komajda zapustile domovino, kjer so se prvič pojavile. Nekatere od teh pasem preprosto niso primerne za življenje v drugačni klimi. Spet druge pasme niso primerne za bivanje v stanovanju oz. zaprtih prostorih in je za njihovo (srečno) življenje pomembno, da jim nudimo ograjen odprt prostor, kjer imajo dovolj svobode. Predstavljamo vam 5 najredkejših pasem psov na svetu.

[members_only]
  1. Stabyhoun, frizijski ptičar

Pasma, vzrejena v pokrajini Friesland na Nizozemskem, se od nastanka v 18. stoletju pa vse do leta 2000 sploh ni premaknila iz pokrajine, kjer so jo vzredili.

Ime psa se v grobem prevaja kot »pes, stoj obFrizijski ovčar meni«. To veliko pove o pasmi, saj je ta pasma, ne glede na vse, zmeraj stala ob svojih skrbnikih – kmetih.

Pasma je bila namenjena delu, lovu, varovanju in življenju v hiši. Kmetje so po večini želeli psa, ki bi bil sposoben delati vse in takšni Stabyhouni tudi so.

Po naravi so nežni in prijazni. Še posebej do drugih živali in otrok. Potrebujejo veliko aktivnosti, saj so to v svoji osnovi, lovski, delovni psi.

  1. Mudi

Mudi je pasma, ki je v bližnjem sorodu s Pulijem, madžarskim ovčarskim psom z dolgo, svedrasto dlako. Pasmi so med seboj ločili v 30. letih 19. stoletja.

Mudiji so odlični pri pasjih športih, kot sta frizbiMudi na travniku in agility, prav tako imajo odličen ovčarski nagon.

Pasma je tako redka in manj priljubljena ravno zato, ker imajo Mudiji običajno ogromno energije. Zanje je skrajno nemogoče živeti v stanovanju, kjer nimajo možnosti tekanja in igre, zato tudi potrebujejo veliko aktivnosti, da lahko sprostijo odvečno energijo.

  1. Tibetanski mastif

Ta redka pasma sodi med največje pasme na svetu. So tudi preTibetanski mastifdniki mnogih orjaških pasem, kot so mastifi, bokserji in bernardinci.

 

Po naravi so teritorialni, saj so jih nekoč uporabljali za čuvaje vasi in zaselkov v Tibetu.

Na Kitajskem predstavljajo tibetanski mastifi statusni simbol. Najdražji pes, kadarkoli prodan, je bil ravno tibetanski mastif, in sicer leta 2014 za 1,9 milijonov dolarjev, ki ga je kupil, seveda, Kitajec.

  1. Azawakh

Azawakhi izvirajo iz območja Sahare. Nekoč so te športno grajene, hitre in okretne pse uporabljali za lov na gazele.

So lovci, ki jih pritegne gibanje, zato preganjajo vse, kar je v gibanju. Kolesa avtomobilov, otroke in druge živali.Azawakh teče na plaži

Težava pasme, da je tako redka in nepoznana v svetu, je verjetno ta, da pasma ni vajena bivanja nikjer drugje kot pod vročim saharskim soncem.
Po navadi so tudi zelo teritorialni in obenem sramežljivi ter ne dovolijo nepoznanim ljudem v svojo bližino.

Radi tekajo in potrebujejo ogromno aktivnosti, ravno zaradi tega, prav tako niso primerni za stanovanje.

  1. Tajski grebenar

 

Izvirajo iz Tajske. Vzrejeni so bili kot lovski psi in psi čuvaji.

Kot pove ime, imajo na hrbtu pas dlake, ki raste v nasprotno smer.
Njihovo nepriljubljenost zunaj Tajske povzroča predvsem to, da je to močan,Tajski grebenar veselo počiva mišičast pes, ki je obenem zelo teritorialen in neustrašen.
Prav tako se ob neprimerni vzgoji ne razumejo z ostalimi psi. Kot večina psov, ki izvirajo iz tople klime, ne prenašajo mraza.

[/members_only]

 

Drobne Deja

Viri:
www.dogtime.com
www.iheartdogs.com