Pasji triki, 8. del

Pred kratkim je bila ekipa PoPasje na brezplačnem predavanju o šolanju psov, kjer smo se pogovarjali predvsem o psihologiji psov in postopkih učenja. Medtem ko so včasih pse trenirali s fizičnim prikazom želenega (pri učenju ukaza sedi je lastnik psu potisnil zadek proti tlom), je danes večji poudarek na miselnem usmerjanju, da sami ugotovijo, kaj lastniki pričakujemo od njih.

Utrjevanje in učenje trikov je z novimi metodami lažje, zabavnejše, brez vsake prisile ter predstavlja rezultat samoiniciativnosti psa. Kosmatinci so za rešitve bolj dojemljivi ter motivirani pri iskanju pravilnega vedenja. Cilj skrbnika je predvsem psa naučiti, da razmišlja s svojo glavo, tako da bo pri zapletenejših trikih sam ponujal različne rezultate, mi pa ga bomo nagrajevali za tiste, ki jih želimo.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Dona Gomilšek in Marko Stojanović, blog PoPasje

 

Objavljeno v štirinajsti številki revije Kužek