Nakup pasjega mladička je resna stvar

1779

V naslovu nismo povedali nič novega, vendar ni nikdar odveč opozoriti na nekaj najpogostejših napak in polresnic, ki se ponavljajo, ko izbiramo svojega najzvestejšega prijatelja.

Po temeljitem premisleku, ali imamo sploh pogoje, da si lahko omislimo kužka, si je treba odgovoriti tudi na nekaj temeljnih vprašanj: Je to prava pasma psa zame? Imam pogoje, ki jih zahteva nakup psa te pasme? Ali je mladič brez rodovnika mešanec ali …? Zakaj se moramo izogibati trgovcev z mladiči? Kako izbrati pravega vzreditelja? Kako izbrati pravega mladička?

Zahteve in potrebe pasjega mladička

Najprej si moramo za mladička in pozneje odraslega psa rezervirati pretežni del našega prostega časa. To pravzaprav ni le obveza, ampak tudi moralna dolžnost. Čas, ki ga vlagamo v vzgojo in šolanje mladička, je zagotovo dobra naložba za poznejših deset in več let. Sem spada tudi dostop do človeškega krdela, saj danes pse ne kupujemo več za to, da jih potem brezvestno osamimo v pesjaku ali na verigi, pač pa so to naši družinski člani. Tudi nalogo čuvaja pes veliko bolje opravlja v hiši kot v pesjaku ali na verigi. Že dolgo vemo, da stanovanja, v katerih živi pes, vlomilci ne izbirajo za svoj hitri plen. Druga zahteva je materialne narave, saj je treba psičku od vsega začetka zagotoviti kakovostno hrano, pripomočke in veterinarsko oskrbo. Ne le nakup, tudi vse prej našteto je treba vzeti v zakup, ko seštevamo zneske, potrebne za psa.

Od izbire vzreditelja do prihoda mladička v novi dom po navadi mine ravno dovolj časa, da nakupimo najnujnejšo opremo: skledo za hrano in vodo, oprsnico, ovratnico, raztegljiv povodec, igračo za preganjanje dolgega časa (npr. žoga, v katero nasujemo priboljške, Kong), igračo za igro To je moje! (npr. pletena vrv), igračo ali priboljške za glodanje (ti so še posebej pomembni ob menjavi zob), priboljške za nagrajevanje, odejico – ležišče, glavnik in krtačo, po možnosti gumijasto, ki odstranjuje odpadlo dlako in masira kožo. Mladička naj doma pričakajo posteljne predloge, ki jih dobimo v vsaki lekarni in s katerimi ob njihovi pomoči mladička učimo sobne čistoče. Če je to lekcijo preskočil pri vzreditelju, nam bodo v pomoč kapljice, s katerimi označimo “dovoljen” začasen prostor za opravljanje potrebe v stanovanju. Pod obvezno opremo štejemo tudi pinceto za odstranjevanje klopov. O izbiri hrane se je treba seveda posvetovati z vzrediteljem. Menjava hrane ob odhodu iz legla ni priporočljiva, če jo nameravamo menjati, naj bo prehod postopen in naj traja vsaj teden dni ali več. Večina novih skrbnikov je neučakana v želji, da bi jih novi družinski član spremljal na sprehodu. Če kje, potem tukaj zares velja: manj je več! Dolžino sprehoda izračunamo po formuli: x tednov starosti mladička = x minut. Za upoštevanje tega merila vam bo hvaležen vaš kuža, še bolj pa njegovo okostje in sklepi.

Najti pravega vzreditelja

Če ne obiščete vzreditelja, obstaja verjetnost, da kupujete psa iz tako imenovane “tovarne” mladičev. Na žalost število takih psarn raste tudi pri nas sorazmerno s številom priljubljenih pasem, ki postajajo znane po zaslugi bernardinca Beethovna, novofundlandca Jaka, škotske ovčarke Lassie, 101-ega dalmatinca, komisarja Rexa, bernca Leopolda in še bi lahko naštevali. Vedno je treba obiskati vzreditelja tudi zato, da se prepričate o ugledu osebe, s katero sklepate posel, in o njegovi skrbi za lastne živali. Le tako se boste izognili posredniku, ki vas lahko zavede.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Mojca Sajovic, predsednica Slovenskega kluba za bernske planšarske pse

 

 

Objavljeno v drugi številki revije Kužek