Moj je najlepši – pasje razstave

2249

Pasje razstave so prireditve, kjer se v svoji najlepši luči predstavijo rodovniški psi različnih pasem. Potegujejo se za različne nazive, le eden pa na koncu dneva osvoji naziv – BEST IN SHOW (BIS) oz. postane najlepši pes celotne razstave.

Pasje razstave potekajo že vse od leta 1859, ko so pripravili prvo konec junija v Newcastlu v Veliki Britaniji. Razstava je bila namenjena samo predstavnikom pasem poeneter in seter. Razstavljenih je bilo 60 psov, dogodek pa si je ogledalo kar 15.000 gledalcev.
Uspeh prve razstave je takratne kinologe gnal naprej in kaj kmalu so organizirali še eno, tokrat v Birminghamu. Tu se je predstavilo več pasem – poleg poentrov in setrov še retriverji, clumber in koker španjeli – mladiče pa so prvič ločili od odraslih psov v t. i. puppy classu (razredu za mladiče).
Zdaj v Birminghamu vsako leto poteka bolj kot ne najbolj znana razstava psov, ki je svoj čas podirala vse možne rekorde. To je Cruft’s, ki je svoje ime dobila po ustanovitelju Charlesu Cruftu.
Cruft’s pa ni edina razstava z dolgoletno tradicijo. Tako kot ima Evropa Cruft’s ima Amerika Westminster. Obema je skupno, da sta težko dosegljivi, saj se je treba na obe kvalificirati skozi posebne, temu namenjene razstave. Tako tam tekmujejo le najboljši psi.

Pasje razstave, ki jih poznamo danes, so v veliki meri drugačne, a namen je še vedno enak – dokazati, da je naš pes najlepši.
V grobem bi lahko razstave razdelili na državne in mednarodne. Enkrat na leto pa v izbrani državi – vsaka v svoji – potekata še evropska in svetovna razstava. Vsaka ponuja različne možnosti. Na državnih se psi potegujejo za kandidature CAC, ki omogočajo psu, da postane prvak države, v kateri tekmuje. Na mednarodnih lahko psi poleg prej omenjenih CAC-ov pridobijo tudi naziv CACIB, ki jim omogoča, da postanejo mednarodni prvaki v lepoti. Zadnji dve potekata kot mednarodna razstava, le da psi z osvojenimi nazivi CACIB postanejo evropski prvaki oz. svetovni prvaki leta. Poleg tega je poskrbljeno tudi za mlade pse, ki lahko tako osvajajo nazive PRM – prvak razreda mladih na vseh kategorijah razstav in tako postanejo mladinski prvaki. 

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Neža Jereb

 

Objavljeno v drugi številki revije Kužek