Miti o zateznih ovratnicah

Zatezna ovratnica je ovratnica, ki ima jeklene bodice. Najbolj znane so kovinske zatezne ovratnice, poznamo pa tudi najlonske. Ko pes povleče na povodcu, ga ovratnica zategne in povzroči zbadajoč občutek v vratu, ki ga pes občuti kot nelagodje ali bolečino. Deluje kot pozitivno kaznovanje, ker ko pes občuti nelagodje ali bolečino, se ustavi in v teoriji se pes umiri in po nekaj zbadanjih neha vleči. V resnici pa zatezne ovratnice povzročijo še več težav, med njimi tudi celo agresivnost.

Večina profesionalnih pasjih trenerjev odsvetuje uporabo zateznih ovratnic. Obstaja kar nekaj mitov o teh vrstah ovratnic, ki vam jih bomo predstavili v nadaljevanju. Večina pasjih lastnikov se odloči za uporabo zatezne ovratnice zato, ker so jim to svetovali prijatelji ali znanci.

MIT 1: pes je močan, težak in trmast, pomaga mu le zatezna ovratnica. To ni res, pri takšni vrsti psov je priporočljiva uporaba oprsnice, kjer zataknete povodec spredaj in ne na hrbtu. Če pes začne vleči, ga oprsnica obrne v nasprotno smer.

MIT 2: zatezna ovratnica posnema mamine zobe, ki zgrabijo psičkov vrat. To ni res in nikjer ni znanstvenih dokazov. Da bi psa čemu naučili, vam ni treba ‘’gristi psičkov vrat’’.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Doroteja Turković

Viri:
www.dogingtonpost.com
www.sfspca.org