Miti o pasji prehrani

Obstaja veliko mitov o pasji prehrani. Pogosto so nepreverjene in neutemeljene informacije tako razširjene, da postanejo »dejstva«, čeprav so neresnične. V nadaljevanju bomo poskušali razrešiti nekaj mitov o prehrani hišnih ljubljenčkov in vam pomagati pri izbiri ustrezne hrane za vašega psa.

Mit: Pesina pulpa je nizkokakovostna poceni sestavina, ki nima nobene hranilne vrednosti in služi le temu, da psa nasiti.

Dejstvo: Pesina pulpa je najboljši vir vlaknin za pse, saj vsebuje tako topne kot tudi netopne vlaknine.

Topne vlaknine so hrana za koristne bakterije v debelem črevesu. Netopne vlaknine upočasnijo prehod hrane skozi črevo ter zagotovijo optimalno prebavo in absorpcijo hranil. Vlaknine pomagajo tudi pri obvladovanju zaprtja in driske. Prebiotik MOS je pridobljen iz pesine pulpe. Alternativa pesine pulpe so arašidove in riževe luščine, ki pa niso dober vir topnih vlaknin. Če povzamemo, pesina pulpa sicer res nasiti vašega psa, ni pa poceni sestavina in je pomemben vir vlaknin.

Mit: Pesina pulpa škoduje zobem mojega psa in povzroča diabetes.

Dejstvo: Ta mit je nastal zato, ker pesino pulpo pridobivajo iz sladkorne pese. Resnica pa je, da ves sladkor odstranijo že prej za uporabo v človeški živilski industriji. Pesina pulpa daje suhi hrani za pse teksturo in posledično celo pripomore k dobri ustni higieni. Vlaknine so potrebne za ohranjanje zdravega črevesja in v ustrezni količini zmanjšajo pojav bolezni, kot sta diabetes in prekomerna teža.

Mit: Pesina pulpa pordeči dlako mojega psa.

Dejstvo: Gre za splošno zmoto, ki izhaja iz prepričanja, da je pesina pulpa iste barve kot pesa, torej rdeča. V resnici pa je pesina pulpa svetle barve in ne obstaja znanstveni dokaz, da je kakorkoli povezana s spremembami barve dlake. Tudi baker so že krivili, saj je po navadi vizualiziran v svoji kovinski obliki, torej kot oranžen, ne pa v obliki, v kateri se pojavlja v prehrani.

Mit: Pesina pulpa je pogost prehranski alergen.

Dejstvo: Alergija na hrano je v resnici imunski odziv na proteine. Pesina pulpa vsebuje majhen delež proteinov (manj kot deset odstotkov), vendar jo zelo redko povezujemo z alergijami. Najpogostejši prehranski alergeni so pšenica, govedina, soja in mlečni izdelki.

Mit: Koruza je neprebavljiva in neželena sestavina hrane za pse.

Dejstvo: Ta mit je nastal zaradi enačenja koruze v hrani za pse s sladko koruzo v konzervi. Če s slednjo nahranite psa, se res ne prebavi dobro in je vidna v iztrebkih. Sicer specifikacija glikemičnega indeksa posebej za pse ne obstaja, vendar ga lahko ocenimo glede na glikemični indeks za ljudi. Če bi uporabili le riž, ki ima visok glikemični indeks, se energija iz hrane ne bi počasi izločala ves dan. Ker večina lastnikov svoje pse nahrani le enkrat ali dvakrat dnevno, kombinacija riža, koruze in pesine pulpe pomaga ohranjati stalni nivo sladkorja v krvi in preprečuje nenadno zvišanje glukoze v krvi.

Mit: Koruza je pogost prehranski alergen.

Informacije: Alergije na polnozrnato koruzo so redke. Pšenični gluten, govedina, soja in mlečni izdelki so najpogostejši povzročitelji težav pri psih. Za alergije pogosto krivijo raznovrstne prehranske sestavine, v resnici pa je veliko pogostejša atopija (imunski odziv na alergene v zraku, kot so cvetlični prah in pršice). Simptomi so podobni, testiranje za alergijo na hrano pa ni stoodstotno zanesljivo, zato je alergene pogosto težko identificirati.

Mit: Psi ne smejo jesti hrane, ki vsebuje krompir, saj povzroča artritis.

Informacije: Preverjenih dejstev glede povezanosti artritisa in prehrane je zelo malo, obstaja pa mnogo zmot o prehrani ljudi, ki so se razširile na prehrano za pse. Izločanje določenih živil iz prehrane lahko ublaži nekatere simptome pri ljudeh, ki trpijo za revmatoidnim artritisom. To dejstvo je povzročilo poplavo novinarskih člankov, ki na žalost promovirajo napihnjena in zavajajoča dejstva. Zelo razširjeno prepričanje je, da lahko rastline iz družine razhudnikovk (na primer krompir in paradižnik) poslabšajo simptome artritisa, vendar dokazov za to ni. Obstajajo nekatera živila, ki povzročajo vnetja in se jim je priporočljivo izogibati v primeru bolezni sklepov pri ljudeh – sem sodijo hitra prehrana ter mastno in procesirano meso. Delno zaradi nezdravih maščob, ki se uporabljajo pri procesiranju tega mesa, zlasti transmaščobnih kislin in nasičenih maščobnih kislin. Procesirano meso, kot so salame, hrenovke in klobase, vsebuje kemične snovi, kot so nitrati, ki jih povezujemo z vnetji in s kroničnimi boleznimi. Priporočljivo se je izogibati tudi sladkim živilom. Razlog za to je predvsem dejstvo, da mastna, sladka in procesirana hrana povzroča debelost. Trije dejavniki, ki, prehransko gledano, dokazano preprečujejo artritis pri psih, so:

1)   Vzdrževanje zdrave telesne teže psa, da se zmanjša pritisk na sklepe ter vpliv na cirkulacijo in druge vitalne sisteme in organe.

2)   Omega 3 maščobne kisline, ki imajo blag protivnetni učinek na osteoartrozo.

3)   Glukozamin, ki ima podoben učinek. Krompir je odličen vir vitaminov C in B6 ter kalija.

Mit: Hrani za pse, ki ima med prvimi štirimi sestavinami navedene maščobe, se je potrebno izogibati, ker napenja.

Informacije: Energijska vrednost hrane, delež maščobe v razmerju do drugih hranil, količina zaužite maščobe v gramih na dan in kakovost ter prebavljivost vira maščobe so pomembnejše od položaja maščobe na seznamu sestavin. Hrana, ki vsebuje primerno količino kakovostne maščobe, je bolj kalorična, zato lahko oblikujete manjše porcije. Manjši obroki so ustrezna rešitev za preprečevanje napenjanja.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Povzeto po Ness Bird, svetovalki za prehrano pri Arden Grange

 

Objavljeno v sedmi številki revije Kužek