Miti o pasji prehrani

2471

Obstaja veliko mitov o pasji prehrani. Pogosto so nepreverjene in neutemeljene informacije tako razširjene, da postanejo »dejstva«, čeprav so neresnične. V nadaljevanju bomo poskušali razrešiti nekaj mitov o prehrani hišnih ljubljenčkov in vam pomagati pri izbiri ustrezne hrane za vašega psa.

Mit: Pesina pulpa je nizkokakovostna poceni sestavina, ki nima nobene hranilne vrednosti in služi le temu, da psa nasiti.

Dejstvo: Pesina pulpa je najboljši vir vlaknin za pse, saj vsebuje tako topne kot tudi netopne vlaknine.

Topne vlaknine so hrana za koristne bakterije v debelem črevesu. Netopne vlaknine upočasnijo prehod hrane skozi črevo ter zagotovijo optimalno prebavo in absorpcijo hranil. Vlaknine pomagajo tudi pri obvladovanju zaprtja in driske. Prebiotik MOS je pridobljen iz pesine pulpe. Alternativa pesine pulpe so arašidove in riževe luščine, ki pa niso dober vir topnih vlaknin. Če povzamemo, pesina pulpa sicer res nasiti vašega psa, ni pa poceni sestavina in je pomemben vir vlaknin.

Mit: Pesina pulpa škoduje zobem mojega psa in povzroča diabetes.

Dejstvo: Ta mit je nastal zato, ker pesino pulpo pridobivajo iz sladkorne pese. Resnica pa je, da ves sladkor odstranijo že prej za uporabo v človeški živilski industriji. Pesina pulpa daje suhi hrani za pse teksturo in posledično celo pripomore k dobri ustni higieni. Vlaknine so potrebne za ohranjanje zdravega črevesja in v ustrezni količini zmanjšajo pojav bolezni, kot sta diabetes in prekomerna teža.

Mit: Pesina pulpa pordeči dlako mojega psa.

Dejstvo: Gre za splošno zmoto, ki izhaja iz prepričanja, da je pesina pulpa iste barve kot pesa, torej rdeča. V resnici pa je pesina pulpa svetle barve in ne obstaja znanstveni dokaz, da je kakorkoli povezana s spremembami barve dlake. Tudi baker so že krivili, saj je po navadi vizualiziran v svoji kovinski obliki, torej kot oranžen, ne pa v obliki, v kateri se pojavlja v prehrani.

Mit: Pesina pulpa je pogost prehranski alergen.

Dejstvo: Alergija na hrano je v resnici imunski odziv na proteine. Pesina pulpa vsebuje majhen delež proteinov (manj kot deset odstotkov), vendar jo zelo redko povezujemo z alergijami. Najpogostejši prehranski alergeni so pšenica, govedina, soja in mlečni izdelki.

Mit: Koruza je neprebavljiva in neželena sestavina hrane za pse.

Dejstvo: Ta mit je nastal zaradi enačenja koruze v hrani za pse s sladko koruzo v konzervi. Če s slednjo nahranite psa, se res ne prebavi dobro in je vidna v iztrebkih. Sicer specifikacija glikemičnega indeksa posebej za pse ne obstaja, vendar ga lahko ocenimo glede na glikemični indeks za ljudi. Če bi uporabili le riž, ki ima visok glikemični indeks, se energija iz hrane ne bi počasi izločala ves dan. Ker večina lastnikov svoje pse nahrani le enkrat ali dvakrat dnevno, kombinacija riža, koruze in pesine pulpe pomaga ohranjati stalni nivo sladkorja v krvi in preprečuje nenadno zvišanje glukoze v krvi.

Mit: Koruza je pogost prehranski alergen.

Informacije: Alergije na polnozrnato koruzo so redke. Pšenični gluten, govedina, soja in mlečni izdelki so najpogostejši povzročitelji težav pri psih. Za alergije pogosto krivijo raznovrstne prehranske sestavine, v resnici pa je veliko pogostejša atopija (imunski odziv na alergene v zraku, kot so cvetlični prah in pršice). Simptomi so podobni, testiranje za alergijo na hrano pa ni stoodstotno zanesljivo, zato je alergene pogosto težko identificirati.

Mit: Psi ne smejo jesti hrane, ki vsebuje krompir, saj povzroča artritis.

Informacije: Preverjenih dejstev glede povezanosti artritisa in prehrane je zelo malo, obstaja pa mnogo zmot o prehrani ljudi, ki so se razširile na prehrano za pse. Izločanje določenih živil iz prehrane lahko ublaži nekatere simptome pri ljudeh, ki trpijo za revmatoidnim artritisom. To dejstvo je povzročilo poplavo novinarskih člankov, ki na žalost promovirajo napihnjena in zavajajoča dejstva. Zelo razširjeno prepričanje je, da lahko rastline iz družine razhudnikovk (na primer krompir in paradižnik) poslabšajo simptome artritisa, vendar dokazov za to ni. Obstajajo nekatera živila, ki povzročajo vnetja in se jim je priporočljivo izogibati v primeru bolezni sklepov pri ljudeh – sem sodijo hitra prehrana ter mastno in procesirano meso. Delno zaradi nezdravih maščob, ki se uporabljajo pri procesiranju tega mesa, zlasti transmaščobnih kislin in nasičenih maščobnih kislin. Procesirano meso, kot so salame, hrenovke in klobase, vsebuje kemične snovi, kot so nitrati, ki jih povezujemo z vnetji in s kroničnimi boleznimi. Priporočljivo se je izogibati tudi sladkim živilom. Razlog za to je predvsem dejstvo, da mastna, sladka in procesirana hrana povzroča debelost. Trije dejavniki, ki, prehransko gledano, dokazano preprečujejo artritis pri psih, so:

1)   Vzdrževanje zdrave telesne teže psa, da se zmanjša pritisk na sklepe ter vpliv na cirkulacijo in druge vitalne sisteme in organe.

2)   Omega 3 maščobne kisline, ki imajo blag protivnetni učinek na osteoartrozo.

3)   Glukozamin, ki ima podoben učinek. Krompir je odličen vir vitaminov C in B6 ter kalija.

Mit: Hrani za pse, ki ima med prvimi štirimi sestavinami navedene maščobe, se je potrebno izogibati, ker napenja.

Informacije: Energijska vrednost hrane, delež maščobe v razmerju do drugih hranil, količina zaužite maščobe v gramih na dan in kakovost ter prebavljivost vira maščobe so pomembnejše od položaja maščobe na seznamu sestavin. Hrana, ki vsebuje primerno količino kakovostne maščobe, je bolj kalorična, zato lahko oblikujete manjše porcije. Manjši obroki so ustrezna rešitev za preprečevanje napenjanja.

[members_only]

Mit: Moj pes ne more jesti hrane, ker je alergičen na piščanca. Vsi izdelki vsebujejo piščančjo maščobo.

Dejstvo: Nekateri proizvajalci uporabljajo piščančjo maščobo v vseh receptih, saj je prepoznana kot najkakovostnejši in najlaže prebavljiv vir maščobe za pse. Preverite, če je maščoba filtrirana in očiščena, da se odstranijo proteinske molekule in zato ne povzroča alergijskih reakcij. Za vašega psa je primerna hrana, ki ne vsebuje piščančjih proteinov.

Mit: Piščančja moka je nizkokakovostna sestavina.

Dejstvo: Piščančja moka je odličen vir proteinov ter je zelo okusna in lahko prebavljiva. Ima visoko biološko vrednost, kar pomeni, da se enostavno razgradi na sestavne aminokisline (graditeljice proteina), ki so potrebne za številne gradbene in prebavne funkcije telesa.

Mit: Če spremenim prehrano psa, lahko pozdravim njegov kolitis.

Dejstvo: Kolitis je redko primarna bolezen; gre za medicinski izraz, ki opisuje vnetje debelega črevesa. Najobičajnejši pokazatelj kolitisa je mehko blato, ki je pogosto sluzasto in krvavo. Vzrokov kolitisa je veliko. Sprememba prehrane lahko pripomore k izboljšanju, če je bolezen posledica neprimerne prehrane, v primeru bakterijske okužbe, protozojskega parazita (na primer Giardia, Isospora) ali kliničnega stanja, kot je pankreatična insuficienca, pa je pomembno, da vzrok bolezni diagnosticira veterinar in določi ustrezno zdravljenje. Številni lastniki psov poskušajo kolitis ozdraviti s spremembo prehrane, vendar ne opazijo izboljšanja, ker je vzrok za bolezen drugačen. Prebavne motnje lahko nastanejo zaradi alergije na hrano ali prehranske intolerance, v takih primerih pa hipoalergenska hrana lahko pomaga. Priporočamo, da se najprej posvetujete z veterinarjem, saj vam bo morda za določen čas priporočil prehrano z nizko vsebnostjo maščob, da bi preprečil nadaljnje nabiranje usedlin v debelem črevesu.

Mit: Proteinsko bogata hrana za pse povzroča hiperaktivnost.

Dejstvo: Hiperaktivnost (hiperkineza) je pri psih relativno redka. Psi, ki trpijo za to boleznijo, imajo po navadi obdobja divjega obnašanja, ki minejo šele, ko je pes utrujen. Vendar pa je težko razlikovati med bolnim psom in psom, ki je enostavno nemiren. Za hiperaktivnost pri psih obstajajo številni vzroki, povezava med visoko stopnjo kakovostnih, lahko prebavljivih proteinov v prehrani in hiperaktivnostjo pa ni dokazana. Alergija na hrano se lahko občasno pokaže v čudnem obnašanju in nekateri občutljivi psi lahko reagirajo na umetne dodatke v hrani. Pomembno je torej, da preučite prehrano psa z motnjami v obnašanju in se izogibate hrani, ki vsebuje običajne alergene in/ali umetna barvila, ojačevalce okusa in konzervanse. Preverite tudi vsebnost ogljikovih hidratov v hrani; hrana z nizko vsebnostjo proteinov in visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov, ki imajo visok glikemični indeks, ne prispeva k stalni ravni krvnega sladkorja in serotonina. Protein je osnovno hranilo, ki prispeva aminoklisline in podpira številne gradbene in funkcijske zahteve telesa, vključno s tvorbo encimov in hormonov, z rastjo/obnovo mišic in tkiva ter zdravim imunskim sistemom. Ogljikovi hidrati so primarno vir energije!

Mit: Moj pes jé svoje iztrebke, ker mu primanjkuje mineralov.

Dejstvo: Koprofagija po navadi izvira iz motenj obnašanja in je redko posledica prehranskih motenj. Zmotno je prepričanje, da do uživanja fecesa pride zaradi primanjkovanja hranil. Koprofagija je oblika bolezenskega poželenja po nenaravni hrani. Pes, ki ima to motnjo, postane obseden z uživanjem določenega materiala, iztrebki pa so zanj na žalost zelo priljubljena nenaravna hrana. Motnja je zelo pogosto psihološkega izvora, obstajajo pa tudi bolezenska stanja, ki lahko povzročijo takšno obnašanje, na primer primarne prebavne in absorpcijske motnje, kot so pankreatična insuficienca, resno vnetje debelega črevesa in črevesni limfosarkomi. Hiperkorticizem in diabetes lahko povečata apetit do takšne mere, da pes začne jesti tudi nenaravno hrano. Razlog je lahko tudi anemija (pomanjkanje železa, ki ima lahko številne vzroke). Če odrasel pes začne uživati svoj feces, se posvetujte z veterinarjem, ki bo poiskal pravi razlog. Večino naštetih bolezni spremljajo še številni drugi simptomi, še posebej driska.

Mit: Probiotični jogurt je primerna rešitev za odpravljanje mehkega blata.

Dejstvo: Mnogi psi uživajo probiotični jogurt in v primerni količini pri psih z zdravo prebavo ne povzroča težav. Psi, ki imajo nizko raven zdrave prebavne flore, bi morali zaužiti zelo veliko probiotičnega jogurta, ki na floro pozitivno učinkuje. Mlečni izdelki spadajo med štiri najpogostejše prehranske alergene. Poleg tega odrasli psi izgubijo sposobnost prebavljanja laktoze (mlečnega sladkorja). Iz tega razloga za obnovo zdrave prebavne flore priporočamo, da uporabite »nemlečno« prehransko dopolnilo, ki je namenjeno psom.

[/members_only]

Povzeto po Ness Bird, svetovalki za prehrano pri Arden Grange

 

Objavljeno v sedmi številki revije Kužek