Miss Universe si dom deli s psom in golobom!

4406

miss-universe-si-dom-deli-s-psom-in-golobomSlišali smo veliko zgodb o psih in mačkah, ki stanujejo pod isto streho. Poznamo tudi pregovor: »Sovražita se kot pes in mačka«. Vendar le-ta ni več toliko v veljavi. Vemo, da se lahko z upoštevanjem nasvetov pes in mačka navadita živeti skupaj. Pred 1 mesecem pa se mi je pojavilo vprašanje? Kako je s ptičem in psom? Hm? Ali bo možno, da bo naš kužek Lucky sprejel goloba Pikija?

No, začnimo od začetka. Pred 1 mesecem sem rešila ustreljenega goloba in ga odpeljala na veterinarsko postajo Pika v Mariboru. Piko bi zelo pohvalila glede njihove odzivnosti, pomoči, prijaznosti. Razveseli me to, da še obstajajo ljudje, ki zmorejo biti veliko več – biti srčni. Zaradi te občudovanja vredne veterinarske postaje Pika je rešeni golob dobil ime Piko. Nesrečnega Pikija sem se odločila vzeti v oskrbo. Tako sem si izposodila kletko, se pozanimala o negi in življenju golobov. In na tej točki se mi je ustavilo.  Zaskrbelo me je, kako bo nas psiček Lucky, pasme pekinezer, odreagiral nanj. Odločila sem se, da ju bom spoznala na način, ki sem ga uporabila, ko je v naš dom prišla nova muca. Predvsem pomemben je prvi korak, ki ga naredimo, ko pripeljemo novega hišnega prebivalca. Pred prvim srečanjem je lepo, da damo novi živali najprej čas, da se privadi na novo okolje. Tako sem najprej obe živali navajala na vonj drug druge in tako pustila psu Lucky-a, da ovohava prazno kletko Pikija. Tudi Piki se je imel priložnost sprehajati po ležišči Luckya. Sledilo je prvo srečanje, ki je bilo nadzorovano in je potekalo v nevtralnem prostoru. To pomeni, da ni potekalo na katerem od teritorijev obeh živali. Piki sej je prestrašil Lucky-a in začel prhutati s krili. Lucky se je na Pikija primerno odzval, saj ga je s svojim smrčkom le prijazno povonjal. Zato sem ga pohvalila in nagradila z njegovim najljubšim priboljškom. Sledim je drugi poskus, kjer sem zvabila goloba bližje k psu. Piki se je upal približati bližje, saj je opazil, da Lucky ni nevaren zanj. Kljub temu pa se je še vedno držal na primerni varnostni razdalji. Čez teden dni ga je Lucky začel zanimati, zato se mu je bočno približal.  Pustil se mu je povohati in nato pobegnil. Čez čas se je Lucky popolnoma navadil nanj. Ves čas sem pazila, da psička nisem zanemarjala in ga hranila prvega, ga prvega pobožala, ga prvega skrtačila. S tem v njem nisem vzbudila občutka ljubosumja in sovraštva do Pikija.

Prej popolnoma divji golob se je zaradi topline in sprejetosti okolja hitro udomačil in navadil na ljudi. Verjetno pa mu nikoli ne bo jasno in ne bo našel razumljivega odgovora na to, kako ga lahko nek človek ustreli, a  spet drugi ga reši in mu pomaga pri okrevanju. Čutim njegovo hvaležnost in to me osrečuje. Najbolj kadar samostojno in samozavestno po 2 nogah prikoraka do mene in me začudeno pogleda s svojimi okroglimi očmi.  Za zaključek delim še misel: THE RESCUE OF ONE ANIMAL DOESN”T CHANGE THE WORLD, BUT FOR THE ANIMAL THE WHOLE WORLD CHANGES.

Lucija Potočnik,

Miss Universe