Lagotto romagnolo

3818

lagotto-romagnoloPrimeren za:

Družine z otroci
manj izkušene vodnike

Na kratko o lagottu romagnolu:

Ljubeč
Igriv
Učljiv
Nealegren

Posebne zahteve:

Lagotto romagnolo je na videz mogoče podoben kodru, vendar pa je to kmečki delovni pes, ki ima izjemen voh in veselje do iskanja.

Zgodovina

Lagotto romagolo je stara italijanska pasma vodnega prinašalca. Ko so se močvirja Commachia in Ravenne osušila in pogozdila, je primarna naloga lagotta postala iskanje tartufov, za kar se je pasma specializirala. To mu omogoča oster voh in sposobnost koncentracije na zadano nalogo. Čeprav še danes išče tartufe, pa je lagotto romagnolo zaradi temperamenta in dlake, ki ne izpada, cenjen tudi kot družinski pes.

Izgled

To je srednje velik pes, dobrih proporcev in kvadratično grajen. Doseže do 48 cm plečne višine in do 16 kg. Glava je precej velika in sedi na močnem vratu. Njegov nos je velik in mobilen, barva pa je v skladu z barvo kožuha – od svetlorjave do temnorjave. Gobček je širok in le malo krajši od lobanjskega dela glave, ugriz pa je škarjast ali kleščast. Oči so velike in okrogle, od rumenorjave do temnorjave barve, zopet v skladu z barvo dlake. Ušesa so srednje velika, trikotna in na konici zaobljena in viseče nošena. Telo je močno in kompaktno, hrbet je dolg toliko, kot je višina psa na plečih, to pa mu daje kvadratičen izgled.

Hrbet je čvrst in raven, rep pa se proti koncu oža in je v mirovanju spuščen, v gibanju in med delom pa ga nosi dvignjenega preko hrbta. Okončine so mišičaste in dobrih kosti, tačke pa so okrogle in kompaktne, z razvito membrano med prsti. Gibanje je lahkotno, v drncu je energičen. Za lagotta je značilna gosta, skodrana in volnata dlaka po celem telesu. Podlanka je vodoodporna, vendar lahko pride do vozlanja, zato moramo psa vsaj enkrat na leto postriči oz. mu skrajšati dlako (vendar ne preveč!). Le na glavi pustimo nekoliko daljšo. V nasprotju s kodri in kodrastimi bišoni, lagottu dlake pretirano ne krtačimo in urejamo, saj mora ohraniti nekoliko bolj rustikalen izgled. Barve so solidno bela, bela z rjavimi ali oranžimi lisami, rjava, oranžna in variacije teh barv.

Temperament

Lagotto romagnolo je po naravi delovni pes. Je zelo talentiran pri delu z nosom in iskanju, zato je priporočljivo, da njegove sposobnosti razvijamo v različnih tečajih pasje šole. Je zvest, ljubeč in zelo navezan na svojega lastnika. Zaradi želje ustreči vodniku, je tudi lahek za šolanje. Tudi z otroci se dobro razume in je ob pravilni vzgoji popoln družinski pes. Še ena njegova posebnost, zaradi katere postaja čedalje bolj priljubljen je, da mu dlaka skoraj nič ne izpada, hkrati pa je primeren tudi za ljudi, ki so alergični na živali.

Seveda ne smemo zanemariti njegove potrebe po gibanju – je zelo aktiven in živahen pes, ki potrebuje redne sprehode in fizično aktivnost. Ker je ta pes tudi zelo inteligenten, mu moramo zagotoviti dovolj mentalne stimulacije, da mu ne bo postalo dolgčas: igrače, iskanje priboljškov, učenje trikcev.

Zdravje in nega

Lagotto romagnolo je izjemno zdrava pasma, zato razen rednih cepljenj z njim ne bomo veliko časa zapravili pri veterinarju. Vseeno pa se moramo pred nakupom prepričati o zdravju in rodovniku njegovih prednikov.

Njegova čudovita gosta dlaka potrebuje zmerno nego, paziti moramo, da se jim ne zavozlja, nekajkrat na leto pa jo je treba tudi pristriči. Kot že rečeno, jim dlaka ne odpada.

Vir: dogbreedinfo.com