Kako naj preprečim, da bi imelo moje stanovanje vonj po pesjaku?

kako-naj-preprecim-da-bi-imelo-moje-stanovanje-vonj-po-pesjakuMislim, da si to vprašanje zastavijo skoraj vsi pasji skrbniki, ki svoj dom delijo s psom. Jaz sem si ga zastavila že večkrat. S fantom imava lepo, vendar majhno stanovanje v delu hiše njegovih staršev, ki je, z izjemo kopalnice in spalnice, en sam velik prostor. Ker najina psa ne moreta imeti posteljice v spalnici ali kopalnici, sta z nama v tem enem velikem prostoru in v njem puščata svoj pečat. Načeloma nimam ničesar proti nekaj dlakam na tleh in vonju po psu, vendar je neprijetno, ko dobiva obisk – še posebej, če je obisk moja mami, ki ima neverjeten nos za vse, kar ne diši po čistem. Stanovanje, v katerem živita dva psa, namreč, ne glede na to, kako čisto je, pogosto ne diši po čistem in svežem. Ker nisem ljubiteljica raznih osvežilcev zraka in ker naj bi bili škodljivi za pse, sem se odločila, da najdem drug način za izboljšanje vonja v stanovanju.

Seveda ne obstaja en univerzalen ukrep za popolno odstranitev vonja po psu iz stanovanja. Prej gre za skupek ukrepov, ki nas v kombinaciji drug z drugim pripeljejo do cilja. Vsi ti ukrepi pa imajo skupno to, da poskušajo odstraniti vir neprijetnih vonjav – brez da bi morali odstraniti psa.

Redno kopanje in negovanje psa

Psa redno kopajte z nežnim šamponom tudi, če ne izgleda umazan. Kopanje odstranjuje neprijetne vonjave, ki se s psa sicer širijo po stanovanju. Pri tem bodite pozorni, da ne boste psa kopali prepogosto in s kožuščka izprali vseh naravnih olj, saj bo njegova koža postala suha in srbeča.

Moja psa sta čista natanko eno noč – od večera, ko sta skopana, do jutra, ko gremo na prvi sprehod. Morda se zdi nesmiselno, da ju sploh kopam … Ni nesmiselno! Kljub temu da se povaljata po prvem kupu listja ali zaplati zemlje na njuni poti, traja kar nekaj časa, da umazanija prodre globoko v njun kožušček, do kože, od koder izvirajo neprijetne vonjave. Ker pogosto kopanje škodi kožuščku in koži, v vmesnem obdobju uporabljam pršilo za osvežitev kožuščka in odstranjevanje vonja, ki ga naredim kar sama.

Veliko koristi za preprečevanje neprijetnega vonja psa naredimo tudi z rednim krtačenjem. Psi se po navadi radi krtačijo, zato lahko ta opravek dodate dnevni rutini. Če je le možno, psa skrtačite zunaj, da ne bodo izpadle dlake frčale po celem stanovanju.

Še en super trikec za preprečevanje umazanije v stanovanju je redno brisanje šapic pred vstopom v stanovanje. Midva imava pripravljeno brisačko, ki je oblikovana kot rokavica brez prstov. Tako lahko z eno roko primeva šapico in jo hkrati obriševa. Kadar je zunaj še posebej mokro in blatno, rokavico navlaživa z mešanico kisa in vode.

Vaš najboljši prijatelj je valjček za pobiranje dlak!

Najina psička je kožušček podedovala po mami malamutki. To pomeni, da njena puhasta dlaka pušča sledi na vsem, česar se dotakne, in povsod okrog. Ker odpadla dlaka s seboj nosi neprijeten vonj, sva se s fantom do zob oborožila z valjčki za pobiranje dlak. Imava jih povsod – zraven kavča, v avtu, moji torbici … V eni od trgovin s pohištvom sva kupila kar družinsko pakiranje in še nikoli nisva naredila boljšega nakupa! Pred kratkim sva investirala tudi v majhen ročni sesalec, ki je super, ampak lepljivim valjčkom ne seže do kolen.

Očistite tla

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Nina Bartol

Vira: ebay.com in
atypicalenglishhome.com

 

Objavljeno v devetindvajseti številki revije Kužek