Kratkodlaki psi: kako skrbeti za njihovo dlako?

1587

Mogoče se vam zdi, da kratkodlaki psi ne potrebujejo posebne skrbi za urejenost njihove dlake, a to ni res. Ravno tako kot dolgodlaki psi potrebujejo krtačenje in kopanje tudi kratkodlaki psi. Res je, da dlaka ne vsebuje vozličkov, zato je krtačenje lažje, a je vseeno izjemno pomembno, da odstranimo staro dlako in kožo ter raznesemo naravna olja. Ker se s krtačenjem odstrani stara dlaka bo psu kasneje tudi manj izpadala.

Psi s kratko dlako so: dalmatinci, bokserji, jazbečarji, pitbulli, buldogi, ameriški starfford terierji, doge, hrti, beagli, bostonski terierji, mopsi, bulterierji, dobermani in drugi.

Izbira ustrezne krtače

Za vsako krtačenje je potrebna ustrezna krtača. Le te se seveda razlikujejo od krtač za dolgodlake pse, zato bodite na to pozorni. Konice naj bodo mehke, da ne poškodujejo pasje kože. Uporabite lahko strgalo, trimer, gumijaste krtače ali krtače z žimo, ki jo prav tako lahko uporabite tudi pri dolgodlakih psih. Uporabite lahko tudi različne krtače, ki so v obliki rokavice, kar daje vam najboljši oprijem, vašemu kužku pa veliko uživanja.

Preverite Kužkovo ponudbo izdelkov za nego >

Način krtačenja

Načinov krtačenja kratkodlakih psov je veliko. A priporočeno je najprej krtačenje v nasprotni smeri rasti dlake, s čimer odstranimo vso odpadlo dlako. Nato pa krtačenje v smeri rasti dlake, da se odstrani še preostala odpadla dlaka ter da dlako ponovno zgladimo.

Za kratkodlake pse je krtačenje običajno zelo prijetno

Psi s krajšo dlako v krtačenju običajno uživajo, saj jim je kot nežna masaža oziroma čohanje. Nedvomno pa jim je bolj prijetno kot dolgodlakim psom, ker nimajo vozličkov. V primeru, da se vaš kosmatinec vseeno ne mara krtačiti pa si lahko preberete članek o tem kaj narediti, če se pes ne mara krtačenja.

Kopanje

Tudi kopanje je pomembno za dlako, a je lahko redkejše kot pri dolgodlakih psih. Če psa pogosto krtačimo potem že s tem dlako dobro očistimo.

Izberite ustrezen pasji šampon glede na teksturo in barvo vašega kosmatinca. Psa posušite z brisačo. V primeru, da uporabljate fen pa pazite, da ga pasji koži ne približate preveč.

Skrb za dlako kratkodlakih psov je enostavna, a nanjo vseeno ne smemo pozabiti. Vzemite si čas za dlako vašega kosmatinca in s tem ojačajte tudi vajin odnos.

Eva Tomažin

VIRI:
www.wagwalking.com
www.groomers-online.com