Zakaj pes ne mara poštarja (in kaj lahko naredite)?

1237

Dinamika med psom in poštarjem je praktično ikonična – po vsem svetu velja, da naši kosmatinci niso najbolj navdušeni nad dostavo pošte. Morda tudi vaš pes ne mara poštarja? Preverite, kaj so možni razlogi in kako lahko zadevo omilite.

 

Lajež odganja ljudi

Pes se na lajanje na poštarja lahko navadi postopoma. Ko poštar prvič pride, kosmatinec samo nekoliko zagodrnja. Ker poštar vsak dan pride in takoj gre, pes razume, da je neznanca odgnal lajež. Tako se lajanje stopnjuje – ker poštar vsak dan takoj odide, ima pes vedno večjo samozavest. Vse bolj je prepričan, da s svojim laježem odžene dostavljalca.

[members_only]

 

Obramba

Najpogostejši razlog, zakaj pes ne mara poštarja je, da se ga boji. Poštar je neznanec na njegovem teritoriju in nič nenavadnega ni, če se kosmatinec iz strahu postavi v bran svojemu ozemlju in družini. Sploh pasme, ki imajo močnejši obrambni nagon, pogosto ne marajo poštarjev.

Preverite, katere pasme psov so dobri čuvaji >

 

Kako lahko zadevo omilite?

Nastrojenost proti poštarju lahko postane precej neprijetna, zato je pomembno, da ukrepate. Najpomembneje je, da psu pokažete, da poštar ni nobena grožnja. Ko pride poštar, ga prosite, naj psu ponudi priboljšek ali najljubšo igračo. Vsakič, ko pride poštar, bodite s psom prijazni, igrajte se z njim in zabavajte. Kosmatinec bo tako prihod poštarja povezal z nečim pozitivnim, zato se bo tega prihoda tudi bolj veselil.

 

Pomembno je, da uporabljate veliko pozitivne motivacije in da svojemu štirinožcu ustvarite kar se da prijetno izkušnjo s poštarjem.

[/members_only]

 

VIRI:
www.psychologytoday.com
www.rd.com
www.pethelpful.com