Zakaj psi zehajo?

1201

Zehanje je pri psih povsem normalno. Sigurno ste že videli svojega psa, ki je tik pred spanjem na veliko zehal ali pa ste ga zbudili veliko prekmalu kot bi si on to želel. Čeprav sta utrujenost in dolgčas pogost razlog za zehanje pri ljudeh, pa pri psih temu ni vedno tako. Zakaj torej psi zehajo?

[members_only]

Kaj pomeni, če pes zeha?

Zehanje lahko igra vlogo pri stimulaciji živčnega sistema, podobno kot kofein. Pogosto pa se pojavi tudi pri prehodu iz enega vedenjskega stanja v drugo, denimo:

  • Zbuditi se
  • Zaspati
  • Prehod iz tesnobnega stanja v umirjeno
  • Čustveno zehanje psa

Navdušenje in pričakovanje: aktivni psi navadno zehajo, ko so še posebej navdušeni nad tem kar počnejo ali kar bodo počeli. Ko torej vaš pes vidi, da zgrabite jakno in povodec, ve, da bo šel na sprehod. Njegovo zehanje ne pomeni vedno, da bi raje ostal doma in dremal ampak, da komaj čaka, da gre raziskovat.

Zmeda: psi lahko zehajo tudi kadar so zmedeni in ne vedo, kaj bi še naredili. To se pogosto zgodi med treningi. Lastnik psu nekaj ukaže, a pes ne ve, kaj hoče. Bolj ko lastnik ponavlja ukaz, slabša je situacija. Zmanjšanje pritiska situacije in prehod na ukaz, ki ga pes zagotovo pozna, bo pomagalo, da se trening vrne na pravo pot.

Stres: psi pa zehajo tudi ko so pod stresom ali se počutijo nelagodno, saj se z njim pomirjajo. Zato lahko pse velikokrat vidimo zehati ob obisku veterinarske ambulante, ko ga objame otrok, če je priča prepiru ali drugi negativni energiji in v ostalih stresnih situacijah.

Nezainteresiranost: Psi lahko z zehanjem drugemu psu sporočajo, da jim ni do prepira. Če se pes sooči z agresivnim psom, mu lahko z zehanjem sporoči, da ga konflikt ne zanima. To ni znak podrejenosti, temveč znak pomiritve.

Utrujenost: poleg vseh naštetih vzrokov za zehanje pri psih pa sta pomembna tudi utrujenost in dolgčas. Tako kot mi tudi psi radi kdaj pa kdaj malo dlje spijo. Še posebej, če so bili prejšnji dan zelo aktivni ali ponoči slabo spali.

 

 

Kaj pomeni, če pes veliko zeha?

Če opazite veliko zehanja skupaj z nekaterimi drugimi znaki stresa (rep med nogami, ušesa nazaj, izogibanje, gledanje stran, oblizovanje ustnic), lahko domnevate, da je pes prestrašen, negotov, zaskrbljeni ali pod stresom.

Kako lahko pomagate psu, ki nenehno zeha?

Izbira je izjemno pomembna za pse, ki se počutijo prestrašene, tesnobne ali pod stresom. Nikoli ne silite svojega psa v interakcijo z osebo, otrokom ali drugim psom. Da bo vaš pes bolj miren in sproščen se:

  • izogibajte stresnim situacijam,
  • ustvarite varen prostor za svojega psa,
  • naučite se znakov strahu, tesnobe in stresa svojega psa
  • psu ponudite dovolj časa za počitek med aktivnostmi.

Teorij o funkciji zehanja je veliko, vendar je ena stvar jasna – zehanje je neverbalni signal, ki ima lahko več funkcij pri številnih različnih vrstah. Če opazite, da vaš pes veliko zeha, si oglejte celotno sliko, vključno s preostalo govorico telesa psa, in ugotovite, kako mu pomagati, da se bo počutil bolj varno.

Ne pozabite pa, da je zehanje prav tako kot za ljudi tudi za pse nalezljivo. Psi zehajo kot odgovor na zehanje drugega psa ali osebe, še posebej, če je to oseba, ki jo zelo dobro poznajo. Mnogi verjamejo, da je to znak, da so psi sočutni tako do psov kot do ljudi.

[/members_only]

 

Lara Žerovnik

 

VIRI:
www.petmd.com
www.akc.org
www.iheartdogs.com