Kaj morate vedeti, če želite akito inu?

1444

Akita inu je pasma, ki je postala znana predvsem zaradi svojega posebnega videza. Dodatno je k slavi pasme pripomogel film “Hachiko”, ki govori o izjemni zvestobi psa do lastnika. Ravno zaradi filma in videza se vse več ljudi odloča za to pasmo, a naj opozorimo, da morate poznati določena dejstva, preden se odločite za nakup.

 

Pasma je izjemno občutljiva

Kljub temu, da so ti psi veliki, so po srcu precej občutljivi. Ne prenesejo grobe vzgoje. Sicer potrebujejo doslednost, a moramo pri šolanju obvezno uporabljati pozitivno motivacijo in ohranjati potrpežljivost. Če imate otroke, je zelo pomembno, da jih naučite nežnega ravnanja in, da psu omogočite možnost umika.

Obenem izjemno slabo prenašajo samoto. So zelo družabni in če ne dobijo dovolj bližine od svojega človeka, se to lahko kaže s (samo)destruktivnim vedenjem.

 

Akita Inu ima veliko energije

Pasma je zelo energična in igriva. Dnevno potrebujejo veliko sprehodov in zadostno mero plenske igre. Z veseljem se vam bodo pridružili tudi na raznih aktivnostih, kot so hoja v hribe, tek, kolesarjenje in drugo.

 

 

Šolanje je lahko težavno

Ti psi so izjemno pametni, a hkrati tudi svojeglavi in trmasti. Potrebujejo izjemno doslednega lastnika. Priporočljivo je tudi, da takšno pasmo izbirajo ljudje, ki že imajo izkušnje s psi.

 

Akita Inu je nekoliko zadržana do tujcev in psov

Kljub temu, da je akita inu izjemno ljubeča do svoje družine, je pri tujcih drugačna zgodba. Lahko so zadržani in ob slabih izkušnjah celo agresivni. Prav tako imajo lahko težave s psi. Pomembno je, da že od malega poskrbite za ustrezno socializacijo in pozitivno interakcijo s tujci ter drugimi kužki.

 

V kolikor se odločite za to pasmo, ne pozabite kupovati pri preverjenih vzrediteljih, ki parijo samo zdrave in stabilne predstavnike pasme.

 

VIRI:
www.akc.org
www.dogtime.com