Kako preveriti pasji srčni utrip?

1051

Srčni utrip si ljudje sami preverjamo s pritiskom na roki, vratu ali mestu, kjer se nahaja naše srce. Sicer pa laiki drugim ljudem ne bi smeli preverjati utripa na prej omenjenih mestih, saj bi bil naš pritisk podoben kot, če bi s prstom pritisnili na mizo. Ob tem bi čutili svoj utrip in ne srčnega utripa osebka kateremu smo preverjali utrip. V tem se ljudje razlikujemo od kosmatincev, saj psom lahko preverjamo srčni utrip. Zaupamo vam, kako to storiti!

Kje preverimo pasji srčni utrip?

Srčni utrip nam v splošnem pove koliko krvi se prečrpa po telesu v obdobju ene minute. Pri ljudeh je srčni utrip lažje najti na površini telesa kot pri psih, saj je njihovo telo obdano s kožuhom. Da bi preverili srčni utrip, moramo najti območje brez dlake, hkrati pa mora biti koža na tem delu precej tanka. Takšno območje se pri štirinožcih nahaja na notranji strani zadnjih tačk in sicer bolj natančno na pregibu na notranji strani stegna. Tu namreč poteka žila arterija, ki vodi kri od srca po telesu. Verjetno boste pri prvem preverjanju težje našli utrip, zato je priporočljivo, da se naučite preverjati pasji srčni utrip preden pride do nujnega primera.

[members_only]

Postopek preverjanja srčnega utripa

  • Svojo roko položite na pasje stegno tako, da pokrijete stegno z roko.
  • S palcem pritrdite položaj roke okoli stegna.
  • Dva prsta pritisnite na arterijo na notranji strani stegna.
  • Utrip nato štejte 15 sekund.
  • Število utripov v obdobju 15 sekund nato pomnožite s 4 tako, da dobite srčni utrip v eni minuti.
  • Če se želite prepričati, da ste utrip izmerili pravilno, postopek ponovite.

 

Srčni utrip v mirovanju

Tako kot pri ljudeh se tudi pri naših hišnih ljubljenčkih srčni utrip razlikuje od vsakega posameznika glede na to, kakšna je njegova velikost, pasma in starost. V primeru, da želite izvedeti, kakšen bi bil idealen srčni utrip za vašega psa, se o tem pozanimajte pri veterinarju. V grobem pa se pri merjenju srčnega utripa držimo teh dveh podatkov:

srčni utrip v mirovanju za majhne pse: 100 do 120 utripov na minuto

srčni utrip v mirovanju za velike pse: 80 do 100 utripov na minuto

 

Nepravilen srčni utrip

Občasno nepravilno bitje srca vašega štirinožca je nekaj povsem običajnega in vas glede tega ni potrebno skrbeti. Če pa se želite vseeno prepričati, ali je z vašim družinskim članov vse v redu, obiščite veterinarja.

 

Srčne bolezni

Otrdelost arterij je zelo redka srčna bolezen, prav tako pa so redki tudi srčni napadi. Zelo zanimivo je, da stres, ki ga doživljajo, ne vpliva na njihovo srce. Ne glede na vse, veliko kosmatincev trpi zaradi srčnih bolezni, ki so večinoma povezane prav s srčnim utripom.

Razlog se v večini primerov skriva v njihovi genetiki. Nekateri psi imajo težave že od rojstva, spet drugim pa se težave pojavijo šele tekom življenja. Seveda pa so srčne bolezni odvisne tudi od drugih dejavnikov kot so pasma, starost, količina gibanja in hrana, ki jo pes uživa in ne samo genetika.

Sedaj ste torej spoznali, kako preverite srčni utrip srca pri vašem psu. Ste mogoče vedeli tudi to, da lahko vaš štirinožec postane tudi krvodajalec? Več o tem lahko preberete tukaj.

[/members_only]

Manca Novak

VIRI:
www.petsroof.com
www.bevsvt.com
www.gopetfriendly.com