Kaj narediti, če pes ne mara krtačenja?

1416

Pomembnosti krtačenja smo poudarjali že večkrat. Pisali smo tudi o pravilnem krtačenju in o primernih krtačah za dolgodlake pse. Vse to pa vam niti ne koristi, če se vaš kosmatinec ne mara krtačiti in vam s tem povzroča težave. Kaj torej narediti, če pes ne mara krtačenja?

Razlogov, zakaj pes ne mara krtačenja, je lahko več. Mogoče so to prehodne neprijetne izkušnje, strah pred krtačami, neustrezna uporaba in izbira krtač, nezaupanje, strah itd.

Pomembno je poudariti, da se nikoli ne poslužujte agresivnih metod ali prisilnega krtačenja. Taka dejanja bodo psa samo še bolj prestrašila in povečala njegov odpor do krtačenja. V nadaljevanju je predstavljenih nekaj smernic kako lahko vašemu kosmatincu omogočite prijetnejše krtačenje, kar pa bo tudi vam olajšalo delo.

[members_only]

Krtačenje naj bo kratko in sproščujoče

Vzemite si čas. Najprej svojega psa pobožajte in ne napadite ga takoj s krtačo. Najprej poskrbite, da bo, tako kot tudi vi, sproščen vaš pes. Psa poskušajte pomirjati z vašim nežnim glasom, saj se psi na glas zelo dobro odzivajo. Izberite tudi prostor, ki bo za psa udoben. Psa večkrat pohvalite, lahko mu ponudite tudi kakšen priboljšek.

Psu pokažite krtačo in dovolite, da jo povoha. Nato pa s krtačenjem začnite na delih, ki niso tako občutljiva in imajo manj vozličkov.

Priporočeno je krajše krtačenje, ki je pogostejše. Če boste svojega kosmatinca krtačili večkrat in po malo se bo le ta sčasoma navadil na krtačenje. S tem pa boste lahko postopoma podaljševali čas krtačenja.

Psa krtačite, ko je utrujen

Po daljšem sprehodu ali energetični igri bo pes utrujen in s tem tudi mirnejši. Takrat je čas, da poskusite s krtačenjem, ter poskrbite tudi za opisano zgoraj.

Pomemben je način krtačenja

Zelo pomembno je pravilno krtačenje, saj mogoče ravno to povzroča neprijetnosti pri vašem kosmatincu. Če imate tudi sami dolge lase poznate neprijeten občutek, ko naletite na vozličke. Enako občutijo tudi psi. Zato bodite pozorni, da krtačite počasi in nežno. Če naletite na vozel ga razčešite počasi, da ne poškodujete pasje kože. Če potrebujete še več napotkov pa preberite članek Pravilno krtačenje psa.

Pomembna je tudi ustrezna izbira krtače

Na trgu je ogromno število različnih vrst krtač, tako kot so tudi različne vrste pasje dlake. Poskrbite, da boste za svojega kosmatinca izbrali ustrezno glede na njegovo dlako, saj neustrezna krtača hitro povzroči neprijetnosti, lahko tudi poškodbe. Izberete lahko tudi krtače, ki so manjše in se lažje skrijejo v vašo dlan, da je pes ne bo niti opazil in bo mislil, da ga le božate. Če potrebujete pomoč pri izbiri si lahko preberete članek Katera krtača je najboljša za dolgodlake pse?

Krtačenje ni samo higiena in skrb za dlako, ampak hkrati krepite tudi zaupanje med vami in vašim kosmatincem. Več pozitivnih in prijetnih spominov boste ustvarili, več slabih boste izpodrinili in strah ter zavračanje krtačenja bo izginilo. Zaupajte vase!

[/members_only]

Eva Tomažin

VIRI:
www.dogwish.com
www.wagwalking.com
www.akc.org