Kako okrepiti pasji imunski sistem?

1293

Močan pasji imunski sitem je ključnega pomena za ohranjanje zdravega in aktivnega življenskega sloga. Danes vam predstavljamo nekaj načinov, kako sami lahko okrepite imunski sistem vaših pasjih prijateljev.

Če je imunski sitem oslabljen, je organizem precej bolj dovzeten za razne viruse, bakterije in druga obolenja. Na srečo pa obstajajo načini, kako proti le-tem lahko uspešno zavarujemo svoje pse.

Najprej si oglejmo dejavnike, ki pasji imunski sistem slabijo. To so:

  • tumorji v telesu,
  • operacije,
  • slabo in pomanjkljivo spanje,
  • starost,
  • prekomeren stres in
  • dedna imunska pomanjkljivost.

K zadnji so nagnjeni predvsem beagli, šarpeji, dobermani, valižanski ovčarji (corgi), irski seterji in jack russel terierji.

Na srečo pa obstaja več načinov, kako lahko naravno izboljšamo imunski sistem pri psih.

[members_only]

 

Zadostna aktivnost

Priporočljivo je, da je pes aktiven vsaj 30 minut dnevno. To je lahko v obliki sprehodov, lahko tudi skozi igro. Zelo koristno za psa je tudi plavanje, dobro pa nanje vplivata tudi tek in skakanje. S sprehodom in igro pa ne boste pomagali samo vašemu psu, ampak bo koristilo tudi vam.

 

Polnovredna hrana

Pasja hrana mora biti kvalitetna in hranljiva. Vsebovati mora zadostne količine makrohranil, ki jih vaš pes potrebuje. Posebej uspešni pri boju z nevarnimi tujki so različni antioksidanti. Mednje štejemo predvsem različne vrste fižola, jagodičevja, jabolka in slive ter kuhan krompir.

Ne pozabite, da je pomembna tudi primerna velikost porcije. Če bodo porcije prevelike, bo prišlo do povišanja teže. Tudi zdrava telesna teža prispeva k močnemu imunskemu sistemu.

Če si želite prebrati kaj več od prehrane v zimskem času, si to lahko preberete tukaj.

 

Redno čiščenje in pregledi pri veterinarju

Zelo pomembno je vsekakor redno čiščenje psa. S sprehodov pogosto na dlaki prinesejo škodljive organizme, pravtako se to lahko zgodi pri igri z drugimi psi. S čiščenjem jih lahko odstranimo in tako ohranjamo močan imunski sistem.

 

Sveža voda in čiste igrače

Pes naj ima vedno na voljo svežo vodo v čisti posodi. Ker pijejo z jezikom, se tudi v posodi nabirajo bakterije, zato je nujno potrebno redno čiščenje posode.

Čiste naj bodo tudi njegove igrače. Bodite pa pozorni, da pri pranju igrač ne uporabljate toksičnih pralnih sredstev. Velikokrat zadošča že malo tople vode.

 

Prehranski dodatki

Prehranski dodatki za pse niso nujni, lahko pa se jih po potrebi dodaja (po predhodnem posvetu z veterinarjem). Najboljši pri boju s tujki bodo omega 3, vitamini A, B, C, D in E, prebiotiki in probiotiki ter cink.

Več o tem si preberite tukaj.

 

Izogibanje stresnim situacijam

Tudi stresne situacije slabijo pasji imunski sistem, zato jih čimbolj omejite. Ko pa pride do takih situacij, pa poskrbite, da se pes kasneje sprosti. Zadošča že krajši sprehod.

Priporočljivi so tudi redni pregledi pri veterinarju.

Z le nekaj preprostimi triki lahko močno vplivamo na zdravje in kakovost življenja naših štirinožnih prijateljev.

[/members_only]

 

N. S.

 

VIRI:
www.tractive.com
www.akc.org
www.roguepetscience.com