Kaj morate vedeti, če si želite rotvajlerja?

2079

Rotvajler je ena najbolj znanih pasem. Kljub temu, da se jih je že leta nazaj prijela fama, da je ta pasma agresivna in nevarna, poznavalci vedo, da temu ni tako. Rotvajlerji so lahko super družinski psi, poleg tega pa so izjemno učljivi. Preverite, kaj morate o pasmi vedeti, preden se odločite za nakup.

 

Rotvajler ima veliko energije

Pasma sodi med zelo energične. Obvezno dnevno potrebujejo dovolj sprehodov in igre, z veseljem pa se vam bodo pridružili tudi na različnih aktivnostih; tek, hoja v hribe, plavanje ali celo kakšen kinološki šport.

 

Pasma velja za izredno pametno

Ti psi so zelo inteligentni. Hitro dojemajo, kaj želite od njih in ob ustrezni motivaciji radi sodelujejo, zato je šolanje precej preprosto. Vseeno pa potrebujejo doslednega skrbnika, ki bo poskrbel tudi za ustrezno socializacijo.

Ti psi imajo močan plenski nagon

Rotvajler ima precej močan plenski nagon. Lahko bo želel preganjati manjše živali, zato je potrebno nekaj dodatne previdnosti, v kolikor imate doma mačko, kunca ali druge manjše živali. Obenem pa je pomembno, da poskrbite za zadostno količino plenske igre.

 

Rotvajler slabo prenaša samoto

Čeprav navidez izgledajo močni in samostojni, so ti psi izjemno ljubeči in družabni. Obožujejo družbo svojih ljudi, zaradi česar so krasni družinski psi. Težava nastane, če so pretirano sami. Osamljenost se lahko kaže z destruktivnim vedenjem in celo agresijo.

 

Niso primerni za zunanje bivanje

Danes še vedno vidimo veliko rotvajlerjev zunaj, a pasma zato ni primerna. V prvi vrsti zato, ker si želijo biti v družbi človeka, a tudi zaradi vremenskih razmer. Slabo prenašajo mraz, pa tudi vročina jim ni najljubša.

 

V izogib zdravstvenim in vedenjskim težavam ne pozabite psa kupovati samo pri preverjenem vzreditelju, ki pari samo zdrave in stabilne predstavnike pasme.

 

VIRI:
www.dogtime.com
www.akc.org