Kontinentalni pritlikavi španjel

4692

kontinentalni-pritlikavi-spanjel-papillonPrimeren za:
Neizkušene lastnike psov
Družine z otroki

Na kratko o kontinentalnem pritlikavem španjelu:
Inteligenten
Živahen
Ljubeč
Aktiven

Posebne zahteve:
Kontinentalni pritlikavi španjel je zelo dober družinski pes, vendar pa kljub majhnosti potrebuje veliko gibanja in aktivne sprehode v naravi.

Zgodovina:

Kontinentalni pritlikavi španjel je ena izmed starejših pasem psov, v Evropi jo poznamo že skoraj 700 let. Pogosto ga najdemo na starih oljnih slikah iz renesanse, kjer je prikazan v družbi francoskih in španskih plemkinj. Vzrejani so bili za družne pse. Poznamo dve varianti pasme – pes z dvignjenimi ušesi se imenuje metuljček (Papillon), spuščena ušesa pa ima vešča (Phalène). Zaradi težav s postavitvijo ušes pri potomcih se variaciji pasme z različno postavitvijo ušes ne parita med seboj, tudi razstavlja se jih ločeno.

Videz:

Psi te pasme so majhni, skladno grajeni dolgodlaki psi. Plečna višina sega do 30 cm, težak pa je lahko od 1,5 kg do 5 kg. Glava je proporcionalno nekoliko manjša kot pri drugih pasmah španjelov, z dolgim drobnim gobčkom, katerega krasi majhen črn nos. Oči so temne in velike, oblikovane mandljasto. Za pasmo so najbolj značilna ušesa, katera poznamo v dveh variacijah. Pri vešči so ušesa nošena navzdol, pri metuljčku pa so dvignjena in odlakana, obrnjena na stran, tako da močno spominjajo na metulja v letu. Telo je dolgo in drobno, rep je nošen zavihan čez hrbet. Noge so ravne in paralelne v stoji, z relativno dolgimi šapami. V gibanju je ponosen in eleganten. Dlaka je brez podlanke in je dolga in svetleča, nekoliko valovite teksture. Po telesu je srednje dolga, nekoliko daljša pa je na vratu, ušesih in nogah. Po telesu prevladuje bela barva, dovoljene pa so lise vseh barv.

Temperament:

Kljub majhnosti in delikatnemu izgledu je pritlikavi kontinentalni španjel aktivna in inteligentna pasma, ki potrebuje veliko gibanja in obožuje pasje športe. So igrivi in zabavni psi, obožujejo aktivnosti v naravi. Do ljudi so ljubeči in zvesti, dobro jim gre učenje trikcev. So zelo stabilni psi in ne bevskajo kar tako. Seveda je pomembna zgodnja socializacija in šolanje, če izpolnjujemo njihove zahteve po gibanju in se z njimi dovolj ukvarjamo so lahko izjemni družinski psi. Tudi do otrok so zelo prijazni, če le-te naučimo pravilnega rokovanja s psom.

Zdravje in nega:

So razmeroma čisti psi brez posebnega vonja, kopamo jih po potrebi. Nekoliko več nege potrebuje njihova dlaka, najbolje si je vsak dan vzeti nekaj minut in psa počesati, da se izognemo vozlanju. Zaradi majhnosti se jim kremplji ne brusijo sami, zato jih je treba redno striči. Nekoliko zdravstvenih težav imajo lahko z izpahom pogačice, kar pa se da kirurško popraviti.

Viri: dogbreedinfo.com
fci.be