Ko psa piči osa ali čebela

Spomladi in poleti se pogosto srečamo s pikom ose ali čebele. Po navadi v smrček ali taco, saj jo radovedni nosek stisne ali vzame celo v gobček.

Ob piku gobček zateče. Če zateče samo gobček na tisti strani, kjer je bil pik, potem se poslužimo mrzlih obkladkov. Drgnjenje s čebulo na mestu pika, tako kot pri ljudeh, za psa ne pride v poštev, ker se nam bo uprl ali zbežal. Če pa zatečejo cel gobček in oči, po telesu pa dobi bule (koprivnica), potem gre za alergičnio reakcijo na pik. V tem primeru pohitimo k najbližjemu veterinarju, da pes dobi injekcijo proti alergični reakciji. Najbolje je, da dobi kortikosteroide v večjih odmerkih v žilo ali mišico. Kadar vemo, da je naš pes alergičen na pik, je najbolje, da svojega veterinarja prosimo, da nam dá zdravila proti alergiji za domov – pri nas lastnike oskrbimo s tabletami medrol – in v primeru pika sami takoj potisnemo tablete v gobček. Pri sistemski alergični reakciji lahko v redkih primerih pride tudi do anafilaktičnega šoka. Če se ga ne zdravi, lahko pes tudi pogine.

Vročina in kopanje

Naši pasji prijatelji so eni bolj, drugi manj kosmati. Tistim bolj kosmatim po navadi (razen yorkijev, maltežanov …) ustrezajo bolj mrzli kot vroči dnevi, zato jim je poleti zelo vroče. Psa pred vročino ščiti dlaka tako kot Arabca ruta. Vedno moramo imeti v mislih, da se pes lahko hladi samo skozi jezik in da ima žleze znojnice samo na blazinicah, kjer se znoji in se težje ohladi kot mi.

Da jim olajšamo poletje, je zelo pomembno, da poskrbimo za dovolj globoko senco, vedno svežo vodo. Dobijo se tudi mrzle blazine in ovratniki za pse, ki jih hladijo. Ko je zelo vroče, jih zmočimo z vodo ali jih pokrijemo z veliko mokro brisačo. Večina psov ljubi vodo v obliki kakšnega potočka, da se uleže vanj in ohladi. Izogibamo se gibanju po vročini in se odpravimo na sprehod v večernem hladu.

Poleti se z veseljem ohladimo v morski vodi, kjer se nam rad pridruži tudi naš pes (seveda ne vsak). Sami vemo, kako nas sol grize, če je sproti ne speremo s telesa. Kako močno pa grize šele psa, ki jo ima med svojo dlako. Tuširanje po slani kopeli je obvezno, saj sol draži kožo in jo suši, pes lahko dobi prhljaj ali ekcem, ki srbi, nato se praska ali grize ter si s tem še dodatno poškoduje kožo. Dobi vnetje in obisk pri veterinarju. Prva pomoč pri vnetjih in površinskih praskah in ranah je jod, ki ga imejmo vedno s seboj. Zato je obvezno spiranje psa s sladko vodo vsaj vsak večer po kopanju in kopanje s šamponom vsaj po štirinajstih dneh, če še ni konec dopusta. Nekateri psi imajo občutljivo kožo, zato jih s šamponom kopamo pogosteje. Uporabimo blag, kakovosten šampon za pse, ki ga po možnosti kupimo v specializiranih trgovinah ali pri veterinarju. Če pes po kopanju dobi prhljaj, se kopanju izogibajmo. Nekateri psi se začnejo praskati že zaradi tega, ker so mokri. Pri takih uporabljamo suhe šampone in jih na morju ne spustimo v vodo.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

 Mateja Plevnik, dr. vet. med.

 

 

Objavljeno v peti številki revije Kužek