Katere so najpogostejše starostne bolezni pri psih?

2671

katere-so-najpogostejse-starostne-bolezni-pri-psihVerjetno vsi poznamo kakšnega starejšega človeka, ki ima kopico zdravstvenih težav, od bolečega križa in bolečin v sklepih do povišanega holesterola, osteoporoze, sladkorne bolezni, težav s ščitnico itd. S starejšimi psi je povsem enako, zdravstvene težave pač pridejo z leti. Organi ne delujejo več tako, kot bi morali, imunski sistem je oslabljen, tudi gibanja še zdaleč ni več toliko, kot nekoč, saj je zaradi težav s sklepi in kostmi onemogočeno, posledično pa se zmanjša mišična masa. Tudi prebava in presnova sta upočasnjeni, zato so starejši psi nagnjeni k debelosti, ki je dejavnik tveganja za celo vrsto bolezni – denimo za sladkorno bolezen, ki je pri starejših psih izjemno pogosta. Bistvenega pomena pri starejših psih je kvalitetna in uravnotežena prehrana, poleg tega pa jim moramo zagotoviti tudi dovolj gibanja – v skladu z njihovimi zmožnostmi, se razume. Ker se psi gibajo manj, morajo biti tudi obroki manj kalorični, hkrati pa jim moramo zagotoviti dovolj hranilnih snovi za zadostitev njihovih potreb.

Preverite, na katere bolezni morate biti ob staranju vašega psa še posebej pozorni.

1. Bolezni sklepov

Težave s sklepi in kostmi se pri nekaterih psih pojavijo že v mladosti, največkrat pa do njih pride, ko se pes postara. Artritis ali vnetje sklepov se lahko pojavi v vseh sklepih. Gre namreč za obolenje, ki lahko prizadene tako hrbet kot kolke in vrat. Ker vsi psi ne pokažejo, da jih nekaj boli, ima lahko naš pes težave s sklepi, mi pa tega sploh ne vemo. Ko pa so bolečine prehude in nas nanje opozori, pa je bolezen navadno že močno napredovala. Zato je pomembno, da psa redno vodimo na preglede k izbranemu veterinarju, ki bo morebitna obolenja pravočasno odkril in začel z zdravljenjem.

2. Rak

Rak je v zadnjih letih najpogostejši vzrok smrti pri starejših psih. Nastane zaradi nenadzorovane delitve zlasti starejših celic, odvisen pa je tako od dednih dejavnikov kot tudi od izpostavljenosti takšnim in drugačnim kancerogenom. Če vaš pes izgublja na teži, če nima apetita ali pa če kjerkoli na njegovem telesu opazite hitro rastočo bulo, nemudoma obiščite veterinarja. Mnoge tumorje se da kirurško v celoti odstraniti, zato je hitro ukrepanje ključnega pomena. Z večjim tveganjem za nastanek raka je povezana tudi že omenjena debelost, zato bodite dosledni pri nadziranju telesne teže vašega najboljšega prijatelja.

3. Bolezni zob in dlesni

Bakterijske zobne obloge so povzročiteljice bolezni dlesni. Navadno najprej pride do nastanka zobnega kamna, bakterije pa se v nastalih zobnih oblogah še bolj nabirajo, kar privede do še hujših vnetij in zobne gnilobe. Bodite torej pozorni na to, ali ima vaš pes težave z žvečenjem ali slabim zadahom, ki je indikator, da v ustni votlini vašega psa nekaj ni v redu. Bolezni zob nikakor niso zanemarljive, saj lahko v primeru hujšega vnetja bakterije zaidejo v kri in se razširijo še drugod po telesu. Psu zagotovite igrače in priboljške za žvečenje, saj se na ta način zobni kamen najbolj učinkovito odstranjuje. Tudi mehansko čiščenje zobnega kamna pri veterinarju je priporočljivo, kadar se ta nabere v tolikšni meri, da povzroča slab zadah.

Lina Zalaznik