Naj izberem samca ali samico?

3830

naj-izberem-samca-ali-samicoPogosto je pri izbiri psa pomemben in včasih celo odločilen dejavnik ravno njegov spol. Nekateri posamezniki prisegajo izključno na samice, saj naj bi bile bolj nežne in vodljive, drugi pa imajo raje samce, ker so večji, močnejši, bili naj bi tudi bolj odločni in ker nimajo »ženskih težav«, ki jih predstavnice nežnejšega spola še kako dobro poznamo. K sreči razlika med spoloma pri psih ni tako preprosta, da bi lahko o njej spregovorili tako površno, zato moramo podrobneje preučiti, kako se psi fizično, značajsko in čustveno ločijo po spolu.

Prvi korak pri izbiri psa je najprej pravilna izbira pasme, če se odločamo za pasemskega psa. Velika napaka je, če pri nakupu oziroma posvojitvi psa upoštevamo samo njegov videz, saj nas lahko zavede. Pasma, ki ne ustreza našemu načinu življenja in pričakovanjem, ki jih imamo v zvezi s psom, nam lahko povzroči številne preglavice in pri tem sploh ni pomembno, ali imamo samca ali samico. Zato je predpogoj premišljena izbira pasme in njenega značaja, saj je ta ključnega pomena. Ko smo trdno odločeni, katerega psa si želimo, začnemo razmišljati o spolu – samec ali samica? Nekateri si s tem sploh ne belijo glave, saj natanko vedo, da želijo samo samca ali samo samico. Takšni lastniki psov zatorej ne razmišljajo o spolu, ker imajo celo življenje samo psičke ali pse. Vseeno pa so se tudi oni morali na podlagi nečesa opredeliti, zakaj so izbrali ravno določen spol. Tistim, ki se še odločajo ali imajo bodisi glede samic bodisi glede samcev predsodke, pa bo morda pomagal pričujoči prispevek.

Je s psičko res več skrbi?

Čeprav se tisti, ki se odločajo raje za samca, sklicujejo na to, da je s samico več dela kot s samcem, je vprašanje, ali to res drži. Vsak pes zahteva pozornost na svoj način. V literaturi lahko zasledimo, da pripisujejo samičkam več prednosti kot samcem. So nižje rasti kot samci, velja tudi prepričanje, da so bolj nežne, manj dominantne, posledično manj podvržene agresiji in pretepanju z drugimi psi. Priporočajo jih neizkušenim in manj izkušenim lastnikom, saj naj bi bile bolj vodljive in poslušne, kajti nimajo tako izrazite potrebe po dominaciji kot samci, ki želijo nagonsko dominirati in stremijo k temu, da bi postali vodje tropa. 

Kot njihovo največjo slabost izpostavljajo spolni ciklus, ki zajema gonitve in krvavitve, s katerimi privlačijo samce. Samice dosežejo spolno zrelost nekje med 4. in 18. mesecem življenja. Nedvomno zna biti zelo moteče, če vas oziroma vašo psičko pred vrati bloka ali hiše čaka kopica samcev, ki so lahko zelo naporni in vam onemogočajo sprehode, kakršnih ste bili do takrat navajeni. K sreči se proces gonitve pri njih pojavi le dvakrat letno. Vsem tistim, ki si ne želite vzreje mladičev, svetujemo sterilizacijo v starosti med 5. in 9. mesecem starosti (odvisno od pasme), ki ima številne prednosti: poleg neželene brejosti in kotitve zmanjša verjetnost za nastanek sladkorne bolezni, razvoja tumorjev na mlečni žlezi, prepreči navidezno brejost in laktacijo, rak na jajčnikih in odpravi številne druge zdravstvene težave, ki so jim psičke v nasprotnem podvržene.

So samci res bolj agresivni?

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Sanja Berend

Vira: www.bitipas.com in
www.petmd.com/

Objavljeno v trideseti številki revije Kužek