Kako se spopasti s pretirano pasjo vznemirjenostjo?

kako-se-spopasti-s-pretirano-pasjo-vznemirjenostjoPretirano vznemirjen pes mnogim lastnikom povzroča sive lase, vendar se moramo zavedati, da to, da je pes vznemirjen, še zdaleč ne pomeni, da je tudi agresiven. Če ima vaš pes agresivno zgodovino, morate vsakoršno vznemirjenje vzeti toliko bolj resno, vendar je agresivnih psov pravzaprav precej malo. S samo vznemirjenostjo sicer ni nič narobe, vendar si moramo priznati, da zna biti precej nadležna, zato bomo danes z vami delili nekaj nasvetov, kako s takim psom postopati.

Ne postanite živčni

Vznemirjen pes je ponavadi srečen pes. To si zapomnite zlasti v primeru, če imate strah pred psi. Denimo, da imate bližnje srečanje s pretirano vzhičenim psom, ki se vam veselo približuje, vam pa je popolnoma jasno, da ga nič na svetu ne bo ustavilo, nakar pes že skače po vas. Najpomembneje je, da ostanete mirni, saj pes lahko drugačno reakcijo napačno razume in jo celo zamenja za povabilo k igri. Če ste lastnik psa, ki je pretirano vznemirjen, prav tako ostanite mirni, saj bo obnašanje, ki sicer za vas ni značilno, psa morda spodbudilo, da bo postal do vas zaščitniški.

Ne bojte se

Nikar se ne ustrašite, če vas pobezljan pes začne vleči na povodcu in ponorelo lajati ali če se vam približuje vzhičen pes, ki ga ne poznate. V obeh primerih ohranite mirno kri, saj bo vaš strah naredil precej več škode kot koristi. Mirno kri ohranite tudi v vseh ostalih podobnih primerih in k problemu oziroma situaciji pristopite, kot da gre za nekaj povsem običajnega, s čemer se srečujete vsak dan. Dejstvo je namreč, da naše reakcije in čustvovanja vplivajo tudi na pse, zato se bo pes, če bomo povsem mirni, tudi sam hitreje umiril.

Pomirite psa

Naredite vse, kar je v vaši moči, da  psa pomirite. Pri tem bodite pozorni, da ga mirite na pravilen način. Če pes skače, se prestopa, cvili itd., vi pa mu pri tem prigovarjate, češ “saj si priden”, vas utegne pes narobe razumeti, saj bo mislil, da njegovemu obnašanju pritrjujete oziroma ga še spodbujate. Psu ukažite, naj se usede ali uleže, ko to stori, pa ga pohvalite in nagradite s priboljškom.

Nadzirajte situacijo

Če psa pretirano vznemirja neka situacija, ga čim prej odpeljite stran, v okolje, ki vašega psa ne spodbuja k pretirani vzhičenosti. Zavedati se moramo, da je šolanega psa precej lažje umiriti kot psa, ki ne razume, kaj od njega pravzaprav želimo. Zato je pomembno, da z urjenjem svojega štirinožca začnemo takoj ob prihodu v nov dom. V primeru, da pes postane pretirano vznemirjen ob stiku z drugimi psi, ga na tovrstna srečanja navajajte v pasji šoli, na ulici pa se psom, ki jih ne poznate, raje izognite.

Lina Zalaznik