Kako psi »ukradejo« naše srce?

Če se tudi vam pogosto zdi, da je vaš kuža kot vaš otrok, da je pravzaprav vaš »kosmati otročiček«, vam znanost lahko razloži tudi, zakaj je temu tako. Nove raziskave namreč kažejo, da psički s prodornim strmenjem v naše oči aktivirajo pri ljudeh enak hormonski odziv, ki nas povezuje z dojenčki. Zanimivo je, da je to prva študija, katera dokazuje hormonski povezovalni učinek med človekom in drugo vrsto in ki nam lahko s še drugega vidika pomaga razložiti, kako so psi tisoče let nazaj postali naši družabniki.

Strokovnjak Brian Hare, ki preučuje kognicijo psov na univerzi Duke v Severni Karolini, o ugotovitvah te študije pravi, da so neverjetne, saj na podlagi izsledkov vidimo, da »so se psi »polastili« sistema človeških vezi«. Odkritje bi po njegovem mnenju lahko pripeljalo do boljšega razumevanja, zakaj so psi v tako veliko pomoč ljudem z avtizmom ali posttravmatsko stresno motnjo. Da imajo psi izredno sposobnost za interakcijo z ljudmi, je znano in tu ne govorimo le o sprehodih in igrah, včasih se zdi, da nas kužki lahko razumejo na način, kot nas ne razume nobena druga žival. Hare izpostavi, da si ljudje in psi med interakcijo gledajo v oči, kar je znak za razumevanje in naklonjenost (ki ga, zanimivo, njihovi najbližji sorodniki volkovi, vidijo kot znak sovražnosti).

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Maša Pirnat

Vir:
www.sciencemag.org