Kako fotografirati psa

869

Marsikdo rad občuduje pasje fotografije in se sprašuje, kako je fotografu uspelo fotografirati psa v takšnem ali drugačnem položaju. Večina misli, da lahko dobre pasje fotografije naredijo le profesionalni fotografi, a temu ni tako.

Nasveti za fotografiranje

Z upoštevanjem naših nasvetov in nekaj vztrajnosti boste lahko tudi vi posneli dobre pasje fotografije. Na fotografiranje psa vpliva kaj nekaj dejavnikov, najpomembnejši pa je osebnost psa.

Obvezno boste za fotografiranje potrebovali fotoaparat ali mobilni telefon, pasje igračke in priboljške, lahko pa tudi kakšnega asistenta, ki vam bo pomagal pri fotografiranju.

Karakter psa: preden začnete fotografirati svojega psa, premislite, kaj ga dela posebnega, drugačnega od drugih živali. Če je vaš pes umirjen in zaspan, ga poskušajte fotografirati medtem ko spi ali počiva, če pa je vaš pes aktiven, pojdite z njim v park in poskušajte ujeti nekaj dobrih trenutkov s fotoaparatom.

[members_only]

Pridobivanje pasje pozornosti: psa pokličite po imenu, delajte čudne zvoke, na katere vaš pes reagira, govorite z njim. Lahko uporabite tudi pasjo najljubšo igračko ali priboljške. Priboljšek držite v zraku, da pridobite pozornost, pri tem pa vam lahko tudi kdo pomaga.

Okolje: psa lahko fotografirate doma, na vrtu, v parku, na morju ali v gozdu, kjerkoli sami želite. Če fotografirate psa v hiši, je pomembna naravna svetloba. Odgrnite vse zavese in rolete, ter dovolite naravni svetlobi, da vstopi v prostor. Če se odločite za fotografiranje zunaj, je najboljše psa fotografirati eno uro pred sončnim vzhodom ali eno pred sončnim zahodom.

Bližina: psi so različnih velikosti in oblik, ampak v večini primerov so manjši kot ljudje in lahko na fotografijah izpadejo majhno, če se ne približate dovolj. Včasih se je težko približati psu, še posebej, če imate energičnega psa, ki je nenehno v gibanju. Če imate profesionalni fotoaparat, lahko uporabljate različne leče in se z njimi ‘’približate’’ psu. Lahko pa psa pred fotografiranjem peljete na sprehod, tek ali pa se z njim igrate in ga utrudite. Ni lepšega prizora od nasmejanega psa, ki sopiha in ponosno razkazuje svoj jezik.

Podrobnosti: bodite ustvarjalni in fotografirajte tudi pasje podrobnosti. Lahko fotografirate moker smrček, vesel rep ali ljubke oči.

Ljudje: najboljši dodatek, ki ga lahko dodate k pasjim fotografijam so zagotovo ljudje. Psa fotografirajte z družinskimi člani ali lastnikom. Pes in človek vam lahko pozirata, lahko pa ju tudi fotografirate med gibanjem v igri.

Vztrajnost: ne obupajte, če fotografije ne bodo takšne, kot ste si zamislili. Vaja dela mojstra in z nekaj ponovitvami vam bo zagotovo uspelo posneti dobro fotografijo.

Z nekaj kreativnosti in vztrajnosti lahko naredite zelo dobre pasje fotografije, ne bodite pa preveč vsiljivi, saj psi ne marajo fotoaparatov.

[/members_only]

Doroteja Turković

Viri: