Kako prepoznati okužbo zob pri psu

2585

Tako kot ljudem, se tudi kužkom lahko zgodi, da se njihove dlesni in zobje vnamejo in povzročajo bolečino. Ste se kdaj vprašali, kakšni so simptomi okužbe pasjih zob in ali obstajajo kakšna domača zdravila, ki jih lahko uporabite pri zdravljenju teh okužb? Vas morda skrbi, da morate v takem primeru obiskati veterinarja? Pa poglejmo, kaj in predvsem kako, prepoznamo infekcijo zob pri psih.

pes z odrtim gobčkom

Najpogostejši razlogi za okužbo zob pri psu

Eden najpogostejših razlogov za okužbo pasjih zob je zobni absces. To je z gnojem napolnjena jamica okoli zobne korenine. Običajno se razvije kot posledica zapleta, pri zobnem kariesu. Absces lahko nastane tudi kot posledica nekaterih oblik bolezni dlesni, kot je paradentalna bolezen.

Do abscesa lahko privede tudi zlomljen zob. Zlomljen pasji zob zelo hitro odmre. Večina skrbnikov sploh ne zazna, da si je kuža zlomil zob, saj se to lahko zgodi med hranjenjem, igro ali kakšno drugo aktivnostjo. Najpogostejši krivec za zlomljen zob pri večini psov, je žvečenje predmetov. Običajno so za zlome krivi predmeti, ki so pretrdi za zobovje psa. Majhen pes, ne more gristi istih reči, kot veliki pes. Zatorej se lahko zlom zoba zgodi že ob grizenju običajnih predmetov, kot je teniška žogica, prašičja ušesa, surova koža ali jelenje rogovje.

Pomembno je, da se pri svojem veterinarju pozanimate o priporočilih, kateri predmeti so primerni za zobovje vašega hišnega ljubljenca.

 Psi si lahko zob zlomijo tudi zaradi udarca. Bodisi se to zgodi med igro, ali ko pes ne opazi kakšnega predmeta in jih kaj udari v usta.

Koliko zob sploh imajo psi?

Tako kot ljudje, imajo tudi psi mlečne in stalne zobe. Ker pa je razvoj pri psih zelo hiter, ima večina psov stalne zobe že pri šestih mesecih življenja.  Mlečnih zob, kot imenujemo prve zobe, ki so tam le začasno, je pri psih 28, stalnih, ki jih nadomestijo za vedno, pa 48.

Znaki okužb pasjih zob

Čeprav je okužba pasjih zob izjemno boleča, je večina psov  nedvomno strokovnjakov  v skrivanju bolečin. To psi počnejo nagonsko. Šibka žival je v naravi namreč lažja tarča plenilcev. Zato živali po navadi nagonsko prikrivajo kakršnekoli znake bolečine, poškodbe ali bolezni.

Kljub temu, da se v našem domu naši hišni ljubljenci zavedajo, da nad njimi ne preti nobena nevarnost ali plenilec,  so instinkti preživetja, pri psih globoko zakoreninjeni.

Pogosto se zgodi, da okužba zob pri psih, poteka brez opozorilnih znakov. Psi ne znajo govoriti in nam ne bodo povedali: “Hej, zob me boli, pomagaj mi.” Psi kljub bolečini, ki jo občutijo, še dalje jejo in pijejo. Nagnjenost k preživetju, hranjenju odtehta vsako bolečino ali okužbo, ki jo morda imajo.

Med subtilnimi znaki okužbe pasjega zoba, so lahko:

  • Zavračanje suhe hrane in trdih priboljškov.
  • Bolečina se lahko kaže s spuščanje koščkov hrane iz ust med jedjo.
  • Pes lahko preneha žvečiti svojo najljubšo igračo.
  • Slab zadah.
  • Z gobčkom se drgne po tleh ali si praska obraz.

Pri napredovalnih okužbah pasjih zob se opazi:

  • Slinjenje.
  • Otekanje okoli oči
  • Rane okoli oči.

Skrbniki psov, opazijo vnete zobe običajno takrat, ko se pojavijo klinični znaki in je bolezen v že zelo napredovalnem stanju. To tudi pomeni, da ima takrat lahko vaš kuža lahko že močne bolečine, ki mu otežujejo življenje.

Zdravljenje okužbe zob

Okužbe zob pri vaših ljubljencih nikoli ne poskušajte zdraviti doma. Vsa ščetkanja na svetu, okužbe zob ne bodo odpravila. Obenem lahko vašemu kužku naredite več škode, kot koristi. Pomembno je, da ko pri svojem štirinožnem kosmatincu opazite znake okužbe zob, pokličete svojega veterinarja in mu zaupajte svoje skrbi.

Ko bo vaš veterinar kužku diagnosticiral okužbo zob, sta običajno na voljo dve možnosti zdravljenja. Bolj enostaven in stroškovno najbolj učinkovit način za odpravo okužbe zob je, da se poškodovan zob izpuli. Ekstrakcija se naredi v anesteziji. Po tem, ko se okužen zob izloči, se bo vaš kuža zagotovo počutil veliko bolje.

Če želite poizkusiti rešiti zob vašega psa, je druga možnost koreninski kanal. Ta postopek mora opraviti izkušen veterinar, ki ima potrebne spretnosti in opremo, primerno za tak postopek. Izdelava koreninskega kanala je dražja od ekstrakcije zob, vendar vaš kuža s koreninskim kanalom obdrži svoj zob in okužbe več ni. Če želite raziskati to možnost, se pri svojem veterinarju pozanimajte o strokovnjakih iz tega področja, v vaši okolici.

Zobovje svojega kužka redno pregledujte in mu redno umivajte zobe. Če ob ščetkanju ne vidite zob, ker so pokriti z zobnimi oblogami in zobnim kamnom ali je sapa vašega ljubljenca dovolj močna da ustavi vlak, potem se nemudoma obrnite na svojega veterinarja. S tem, ko pravočasno ukrepate, lahko svojemu kužku prihranite mnogo bolečine in neprijetnosti.

Če ne veste, kako se lotiti ščetkanja zob vašega ljubljenca, je najbolje, da preventivno oskrbo zobovja, skupaj z rednim profesionalnim čiščenjem zob, prepustite strokovnjakom v veterinarskih klinikah. To lahko pozitivno vpliva na kakovost življenja vašega psa. Obstaja namreč neposredna povezava med ustnim in splošnim zdravjem. Vsaka sprememba na slabše v ustni votlini živali in ljudi, lahko negativno vpliva na odziv imunskega sistema.

Predvsem pa je poglavitnega pomena, da svojega psa dobro poznate in da prepoznate spremembe v njegovem obnašanju

Deja Drobne

Viri:

vcahospitals.com

www.dogster.com

www.wellpets.com