Ali lahko psi jedo sadje s koščicami?

433

Vsi radi privoščimo kos sadja tudi našim štirinožnim prijateljem. Morda imamo doma na vrtu kakšno jablano ali slivo in si kuža kar sam postreže z njim. Sadje (razen nevarnega kot so: grozdje, rozine, avokado) velja za zdravo živilo, ki ga lahko ponudimo psom kot nizkokaloričen in visoko hranilen prigrizek. Vendar pa moramo biti pozorni na koščice ali peške in ostale neužitne dele.

samojed je breskev

Težave, ki jih lahko povzročijo koščice

Zobje: Vse, kar je trše od zobkov vašega psa, jih lahko zlomi. Češnjeve koščice so zelo trde in če pes ugrizne naravnost v koščico si lahko zlomi zob. Če se zlomi do dlesni ga je treba v celoti odstraniti, da ne pride do okužbe. Prav tako so lahko zlomi zelo boleči.

Požiralnik: Nekatere vrste koščic imajo grobe robove. Te lahko poškodujejo požiralnik, ki ima zelo občutljivo sluznico in tako nastane razjeda. Koščica, ki se zatakne, lahko povzroči dolgotrajno škodo. In ko se telo po odstranitvi predmeta pozdravi, se na mestu tvori brazgotinsko tkivo, ki je veliko manj raztegljivo kot običajno. Struktura lahko oteži ali povzroča bolečino med hranjenjem. Znaki zataknjene koščice vključujejo bruhanje, regurgitacijo, letargijo in neješčnost.

Ovira: Če koščica pride v želodec, se lahko zatakne tam ali kjer koli v črevesju. Enako se lahko zgodi, če pes poje preveč majhnih koščic (na primer češenj). Obstrukcije tujkov pogosto zahtevajo operacijo. Znaki tujka so bruhanje, driska, bolečine v trebuhu in neješčnost.

Zastrupitev s cianidom: Toksičnost cianida, je odvisna od velikosti psa in od tega, ali pes pregrizne koščice. Cianid se nahaja v jedru koščice, zato jo morajo psi pregristi, da bi se zastrupili. Simptomi zastrupitve se kažejo kot: razširjene zenice, hiperventilacija (hitro dihanje ali sopenje), prekomerno slinjenje, šok, bruhanje, srčna aritmija in draženje kože. Toksičnost cianida je lahko smrtonosna v samo nekaj minutah. Če zastrupitve s cianidom ne zdravimo, lahko vodi do napadov, šoka, kome in celo smrti. Kaki in njegova semena lahko tudi povzročijo drisko in črevesno vnetje.

Plesniva semena ali sadje: Nekatere vrste plesni so neškodljive, druge pa lahko povzročijo bolezni, od prebavnih motenj do odpovedi jeter, tresenja in napadov. Koščica je lahko plesniva, tudi če je sadje še sveže.

Če psu ponudite breskve ali drugo sveže sadje, ga imejte pod nadzorom. Prigrizek svojega psa razrežite na obvladljive koščke in odstranite koščice ali morebitna semena. Ne pretiravajte s sadjem, saj lahko povzroči drisko. Če sumite, da je vaš pes pogoltnil breskovo koščico, se nemudoma obrnite na veterinarja in natančno pazite na znake zastrupitve s cianidom ali zapore dihalnih poti.

Lara Žerovnik

Viri:

www.intermountainpet.com

www.onegreenplanet.org

www.petmd.com

wagwalking.com