Kaj morate vedeti, če si želite imeti mopsa?

1094

Mops je eden najbolj priljubljenih psov manjše rasti. Predstavniki te pasme so simpatični, nežni in edinstvenega videza. Zaradi svojega ljubečega karakterja so priljubljeni družinski psi. Prav tako pa potrebujejo nekoliko manj gibanja in prostora ter so zato pogosta izbira tudi pri ljudeh, ki živijo v manjših stanovanjih. A vseeno se pred posvojitvijo/nakupom mopsa moramo zavedati, da so tudi oni živa bitja z edinstvenimi potrebami. Tukaj je nekaj dejstev, ki jih morate vedeti, preden si omislite mopsa.

mops na postelji

Mopsi so družabni psi

Mopsi obožujejo družbo svoje družine. Radi se bodo crkljali, a bodo veseli tudi sprehoda in igre. Težava lahko nastane takrat, ko so veliko sami – to lahko vodi do (samo)destruktivnega vedenja in tesnobe. Če ste veliko zdoma, mops absolutno ni primeren pes za vas. Idealen dom zanj je v veliki družini, kjer je pogosto kdo doma, ali pa, če imate možnost jemanja psa s seboj v službo. Načeloma so veseli tudi družbe drugih živali. Ko v svoj dom sprejmete mopsa, je najbolje, da ga na samoto navajate postopoma (recimo, za začetek hišo zapustite samo za nekaj sekund in nato čas podaljšujete). V nasprotnem primeru lahko pride do ločitvene tesnobe.

Pogosto smrčijo

Zaradi svojega kratkega gobčka je pri mopsih smrčanje zelo pogosto. Tudi, če načeloma ne lajajo veliko, je njihovo smrčanje lahko tako zelo glasno, da bo zbudilo celo hišo. Nekaterim ljudem je to blazno simpatično, spet drugim gre na živce. No, če sodite med slednje, mops vsekakor ni primeren pes za vas.

Spuščajo dlako

Četudi gre za kratkodlake pse, mopsi izgubljajo precej dlake, ki jo boste našli na tleh, kavču, vaših oblačilih… Pojav lahko omilite tako, da psa redno krtačite in mu občasno privoščite tudi obisk pasjega frizerja. Sicer pa sama dlaka mopsov ni zahtevna; za dnevno uporabo je čisto dovolj navadna gumijasta krtača.

So precej leni

Mopsi načeloma sami po sebi niso pretirano aktivni. Seveda kakor vsak pes potrebujejo sprehode, predvsem mlajši pa se bodo z veseljem tudi igrali. A lastniki odraslih mopsov pravijo, da so ti psi zelo umirjeni in bodo z veseljem poležavali z vami na kavču. Če ste sami bolj aktivni je pomembno, da mopsa počasi navajate na te aktivnosti in, da jih prilagodite sposobnostim vašega ljubljenčka …

So nagnjeni k debelosti

Poleg tega, da se sami po sebi ne gibajo veliko, mopsi tudi obožujejo hrano. So pravi mojstri v nežnih pogledih, s katerimi vas bodo prepričali, da jim odstopite kak kos svojega kosila. Pomembno je, da psu dajete le hrano, ki je namenjena njemu in, da ste pri količini zmerni. Prav tako je pomembno, da psa motivirate in ga spodbujate k gibanju.

Pogosto imajo zdravstvene težave

Zaradi kratkega gobčka so pri mopsih na žalost pogosto prisotne težave z dihali in srcem. Prav tako pa so nagnjeni k alergijam, težavam z očmi, srčnim boleznim in kostnim težavam (predvsem so nagnjeni k displaziji kolkov). Da bi se težavam čim bolj izognili je pomembno, da psa kupujete samo in izključno pri preverjenih vzrediteljih, ki parijo samo zdrave pse in pred paritvijo opravijo vse potrebne preiskave in teste.

Veronika Sivka

Viri:

www.aspcapetinsurance.com

www.mentalfloss.com