Kako poskrbeti, da pes zaužije dovolj tekočine?

1414

V toplejših dnevih je še bolj pomembno, da vaš pes popije dovolj vode. Dehidracija pri psu lahko vodi v resnejše zaplete. V kombinaciji z visokimi temperaturami lahko privede do toplotnega udara, nezavesti, celo smrti.

Nekateri psi že sami po sebi spijejo dovolj. Pri takih je res pomembno samo, da jim redno večkrat dnevno natočite svežo vodo. So pa tudi kužki, ki ne pijejo veliko. Pri takih je včasih potrebno malo kreativnosti, da poskrbimo za dovolj hidracije dnevno.

Voda poskrbi, da pasje telo funkcionira normalno. Zaradi pomanjkanje vode lahko pride do veliko težav, v skrajnem primeru odpovedi ledvic. A ob dehidraciji pride še do enega problema; poleg pomanjkanja tekočine same, pride tudi do pomanjkanja elektrolitov. Ti so odgovorni za več funkcij, med drugim pomagajo pri uravnovešanju pH telesa, reguliranju živčnega sistema, prenašanja hranil v celice,…

Kako vemo, kdaj je pes dehidriran?

Nobenemu psu ne bo škodilo, če dobi nekoliko več tekočine (če je to v mejah normale). Je pa to še posebej pomembno pri psih, ki sami ne pijejo veliko in morda že kažejo znake dehidracije.

Med prvimi in najpogostejšimi znaki so suh smrček, svetlejše, suhe in lepljive dlesni ter gostejša in/ali lepljiva slina. Ob tem lahko pride tudi do izgube apetita, bruhanja, driske, pomanjkanja energije, omotičnosti, apatičnosti, manj elastične kože,… Več o dehidraciji pri psih lahko preberete tukaj.

Če opazite, da se znaki slabšajo in, da se slabo počutje psa stopnjuje, nemudoma pokličite veterinarja. Če pa so znaki blagi in ne vplivajo bistveno na razpoloženje psa, lahko za hidracijo poskrbite na kar nekaj zabavnih načinov.

Več posod

Poskrbite, da bo pes praktično na vsakem koraku imel posodo z vodo. Ta naj mu bo na voljo v vsaki sobi, na dvorišču, ob svojem ležišču,… Pes bo tako konstantno imel vodo v bližini in bo posledično tudi več pil.

Redno čista posoda

Čeprav nekateri štirinožci brez problema pijejo iz vsake luže, ki jo srečajo, so drugi bolj občutljivi. Zna se zgoditi, da psa moti voda, ki ima kakšen nenavaden vonj ali okus. Kljub temu, da mi najbrž tega sploh ne opazimo, psi take stvari zaznajo veliko prej. Zato je pomembno, da psu redno čistite posodo za vodo in tako preprečite, da zaradi umazane posode pes ne bi pil.

Pasja „fontana“

Nekateri psi raje pijejo stoječo vodo, spet drugim pa je zanimiva ta, ki se premika. Za takšne obstajajo posebni mini domači vodometi, ki vodo špricajo in poskrbijo, da je ta psu zanimiva in zabavna. Take „fontane“ imajo navadno tudi filtre, ki odstranijo vse nenavadne vonje in okuse, ki bi morda vašega psa odvračali od pitja.

Smoothie

Privoščite svojemu psu osvežilni smoothie! Zmiksajte nekaj sadja, po želji lahko dodate tudi malo probiotičnega jogurta, če pes tolerira laktozo. Od sadja so najbolj priljubljene banane, jabolka in jagodičevja. A bodite pozorni – vso sadje ni primerno za vašega kosmatinca, nekatero je lahko celo nevarno. Če niste prepričani, ali lahko psu ponudite določeno živilo, se raje pozanimajte pri veterinarju.

Sladoled

Sploh v poletnih dneh bodo psi super veseli pasjega sladoleda. Narejen smoothie lahko vlijete v modelčke za led. Ko zamrzne jih kot posladek ponudite kosmatincu. Lahko tudi samo recimo zmečkate banano, jo zmešate s probiotičnim jogurtom in zmes zamrznete. Podobno lahko naredite denimo s kombinacijo jagodičevje-voda. Eksperimentirajte in ugotovite, nad čim je vaš štirinožec najbolj navdušen!

Tako kot vi, tudi vaš pes mora poleti spiti še več tekočine. Opazujte, koliko spije in mu pomagajte, če imate občutek, da dobi premalo tekočine.

Veronika Sivka

VIRI

www.abwerrands.com

www.akc.org

www.bowwowlabs.com