Kako pogosto moramo kopati psa?

Eno izmed početij, pri katerem se nam usmiljenja vredni pogledi naših kužkov usidrajo globoko v srce, je umivanje oz. kopanje. Zakaj le se mora kuža umiti in biti ves svež, če njemu najbolj odgovarja vonj parfuma po »crknjeni« ribi? Takšna je vsaj izkušnja z našo psičko, zato kopanje poskušamo kar se da omejiti. Kako pogosto pa moramo psičkom sploh privoščiti kopel?

Kopanje enkrat mesečno

Dr. Sherry Weaver priporoča kopanje psičkov z normalno občutljivo kožo enkrat mesečno, kjer nam polaga na srce uporabo pasjega šampona ali šampona za dojenčke. Če želimo kosmatinca okopati več kot enkrat mesečno, moramo uporabiti šampon brez mila oz. negovalni šampon, da koža našega prijatelja ne postane preveč suha. Vsekakor pa Dr. Weaver odsvetuje kopel več kot enkrat tedensko (razen če nam veterinar svetuje drugače).

Precej drugače kot pri ljudeh, ki se kopamo ali tuširamo vsaj enkrat dnevno. Pogostost kopanja je zelo odvisna tudi od same pasme psa, saj nekateri potrebujejo več nege in drugi manj. Sploh pri dolgodlakih pasmah z dlako, v kateri se radi naredijo vozli, bomo z velikim veseljem posegli po šamponu proti vozlanju dlake. Nekatere kratkodlake pasme šamponirane kopeli ne potrebujejo vsak mesec, ampak le takrat, ko se umažejo ali dobi njihov kožušček neprijeten vonj. Če ima naš kuža težave s kožo, kakšne zajedavce ali pa alergije, je najboljša izbira hipoalergenski šampon. V takem primeru se je prav tako priporočljivo posvetovati z veterinarjem, ki nam potem predpiše primeren šampon.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Maša Pirnat     

Viri:
www.cesarsway.com
iheartdogs.com
dogtime.com