Fizioterapija živali

Fizioterapija je nepogrešljiv del rehabilitacijskega procesa, čigar namen je povrniti gibalno sposobnost posamezniku po poškodbi ali bolezni. Fizioterapija pa je prav tako pomemben del rehabilitacije pri živalih.

Večina ljudi pozna fizioterapevtski poklic v povezavi s humano medicino. Fizioterapija se kot del rehabilitacije pri ljudeh izvaja že veliko desetletij z uporabo različnih fizikalnih metod in mehkotkivnih tehnik. Malokdo pa je že slišal za fizioterapijo živali, ki je relativno nov poklic, ali imel izkušnje s tem, čeprav se fizioterapija živali v svetu izvaja že vrsto let.

Veterinarska medicina in kirurgija sta s stalnim razvojem kirurških tehnik in izpopolnjenim medicinskim znanjem v zadnjih desetletjih zelo napredovali. Veterinarski bolniki so zato deležni zapletenejših kirurških posegov, preživijo težja zdravstvena stanja in na splošno živijo dlje. Posledično pa so napredovale tudi post-operativne in rehabilitacijske strategije, saj so le tako lahko sledile napredku kirurgije. In ravno tukaj imajo fizioterapevti za živali kot del zdravstveno-veterinarske ekipe pomembno vlogo.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Uršula S. Bešo
Sekcija za fizioterapijo živali
Združenje fizioterapevtov Slovenije