O pasji zobni higieni

464

Nisem in nikoli nisem bila jutranji tip človeka. Po pol ure psihične priprave na to, da je treba vstati, se vsa godrnjava spravim iz postelje in pričnem misijo Priprava kave. Čim prej. Jutra so zoprna reč. Sploh če je prva stvar, ki jo zagledaš, budilka. Odkar imam psičko, temu ni več tako. Prva stvar, ki jo zjutraj zagledam, je njen gobček, ki me navdušeno pozdravlja. Prva aroma, ki mi udari v nosnice, pa ni omamen vonj kave, ampak Irin jutranji zadah. Neprecenljivo.

Večina ljudi zobe umiva dvakrat dnevno in brez zobne ščetke se za dlje časa ne odpravimo nikamor. To, da moramo zobe pred spanjem umiti, nam je samoumevno. Kaj pa pasji zobje? Dokazano je, da približno 85% psov in mačk do tretjega leta starosti že kaže zgodnje znake bolezni zob. Kakorkoli poškodovani zobje in dlesni pa bakterijam omogočijo dostop do krvi, kar lahko vodi v okvare ledvic, jeter in srca. Na kaj moramo torej biti pozorni, ko gre za pasjo ustno higieno ter zdravje dlesni?

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Tina Matoz