»Naše zanimanje sega preko dlake, lusk in sluzaste kože … .«

VIVARISTIČNI KROŽEK NA BIC LJUBLJANA

Njen pogled je strogo fokusiran, ušesa usmerjena, telo ujeto v značilni drži. Ne zmoti je ropot pomivanja posode ob umivalniku niti rdečevratkin ploski skok v vodo, činčilin skok s police na deblo je ne pritegne, gomazenje ščurkov na desni strani njenega smrčka je ne zanima, cvrčanje čričkov nad njeno glavo je nepomembno, raztezanje vseh osmih nog ptičjega pajka na stekleni steni terarija je ne zgane, glasno pogovarjanje dijakov se ji verjetno zdi kot monotona zvočna kulisa. Vso pozornost je usmerila v list radiča, varno shranjenega v kletki, ki počasi izginja v leseni hiški. Fly je nežna psička pasme border coli, potrpežljiva, mirna in tiha občudovalka naše morske prašičke. Kadar z lastnico pride v šolo, rada obišče šolski vivarij in vedno znova je vsa njena pozornost namenjena le eni prebivalki tega zanimivega šolskega prostora.

Nov šolski vivarij na BIC Ljubljana

Na BIC Ljubljana, Gimnaziji in veterinarski šoli imamo velik nov šolski vivarij. Vse se je začelo z Darwinom pred več kot 20 leti. Indijski piton, prvi prebivalec našega vivarija, ki je tanek in majhen prišel k nam iz mariborskega terarija, je danes skoraj 4-metrski kačon, ki si je svoje mesto izboril pri našem bivšem dijaku. V tem času je zrasel tudi vivarij, v katerem trenutno prebiva 44 različnih vrst živali, od tega je 16 vrst rib, 9 vrst plazilcev in 7 različnih vrst žuželk.

Brez zavzetih in delavnih dijakov si takšnega vivarija ne bi mogli privoščiti. Ne gre samo za hranjenje, menjavo vode in čiščenje, potrebno je tudi pozorno spremljanje stanja in vedenja živali, socializiranje in crkljanje. Ob toplih sončnih pomladnih dnevih se vivaristi med glavnim odmorom in po pouku veliko sončijo na travi pred šolo. Pri tem ne razmišljajo o svojem D-vitaminu, ampak predvsem o blagodejnem učinku na naše plazilce. Zeleni legvan, agame, gekon, pitoni, goži in želve uživajo na soncu. Legvan, agame in želve se pri tem ne morejo upreti še sladki skušnjavi trave in regratovih cvetov. Ob takšnih trenutkih je čas tudi za izmenjavo pasjih zgodb.

Ugotovili smo, da smo prav vsi vivaristi tudi pasji lastniki ali pa si to zelo želimo postati. Nika ima navihano jorkširsko terierko Pegi, Aljaž je ponosen lastnik mopsa Megi in mladega mešanca bernardinskih razsežnosti Alvara, Lara pripoveduje o pustolovščinah kraljevskega pekinezerja Taja, Žan ima nemškega ovčarja Falka, Tomaž pa je ponosen lastnik Dukea, ki je prikupen najdenček s posebno srečo, ker je srečal Tomaža, ki je bil do takrat osredotočen le na ribe in akvaristiko. Tudi učitelji vivaristi smo precej pasji, Nada ima rotvajlerja Ajšo in mladega mešanca Skipija, sama imam živahnega mešanca z border colijem, ki je pravi Biser.

»Med odmori dijaki skrbimo za živali.«

»Kam pa hodite med odmori in po šoli?« je zanimalo skrbnega očeta na letošnjem informativnem dnevu v pogovoru z vivaristom Tilnom. »Gospod, mi nimamo časa nikamor hodit, a sploh veste, koliko dela je v vivariju?« je zavzeto odgovoril Tilen. »Mi prvi pridemo, da že pred poukom poskrbimo za nekatere živali in zadnji odidemo, da naredimo, česar med odmori nismo uspeli. Vmes pa še kakšno zanimivo debato o svojih živalih urežemo. Mi se imamo tukaj fajn.«

17. maja že tretji Družinski dan s hišnimi ljubljenci

Svoje in naše živali radi predstavimo na naravoslovnih dnevih, ki jih organiziramo za vrtce in šole. Že vrsto let sodelujemo z društvom za eksotične živali Bioexo, ki bodo letos aprila razstavljali prav na naši šoli, zato bomo v njihov dogodek lahko v polni meri vključili tudi naš vivarij. Prav tako smo redni gostje na festivalu »Igraj se z mano«. Naš največji dogodek pa je Družinski dan s hišnimi ljubljenci, ki ga organiziramo na Biotehniškem izobraževalnem centru Ljubljana, letos bo to 17. maja med 14. in 18. uro, na travniku pred našo šolo v Mestnem logu. V sklopu tega dneva so glavne zvezde naši zvesti štirinožni kosmatinci, seveda pa so dobrodošli tudi vsi občudovalci luskastih, sluzastih in večnogih bitij. Vivaristi bomo zraven, naše zanimanje sega preko dlake, lusk in sluzaste kože do členkastih nog, trnastih zadkov in nežnih tipalk. Ne, ne bomo reklamirali nabave živali. Opozarjali bomo na spoštljiv in odgovoren odnos do živih bitij, ki si jih lastimo ter do premišljene nabave vsake živali, naj bo to pes, ki mu beremo s smrčka, ušes in repa ali kača, ki manj izrazito izraža svoje potrebe, vendar lastnik zna prebrati tudi njeno počutje. Vsaka žival je velika odgovornost in hkrati priložnost za razvijanje sočutne naklonjenosti in zrelega odnosa do življenja. Vabljeni vsi ljubitelji živali!

Lidija Gnidovec, učiteljica biologije na BIC Ljubljana