Kako najti pravo razmerje med kakovostjo in ceno pasje hrane

Pestra ponudba raznovrstne industrijsko pripravljene pasje hrane številnih svetovno znanih in manj znanih proizvajalcev ter različnih cenovnih razredov, ki je danes dostopna na našem trgu, terja od lastnika tehten premislek in brez dvoma tudi nekaj znanja, če želi izbrati hrano, ki zagotavlja optimalno razmerje med kakovostjo in ceno.

‘Enostavno’, boste rekli, ‘najdražja hrana je gotovo tudi najboljša!’ Pa ni tako. Cena ne garantira vedno tudi kakovosti – prepričanje številnih posameznikov, da sta visoka cena in top kvaliteta v neposredni povezavi, je namreč zmotno. Številne potrošniške raziskave so namreč pokazale, da so nekatere srednje cenovne hrane za pse enako kvalitetne ali celo bolj kakovostne od tistih najdražjih.

Nič ni narobe, če poskušate prihraniti kakšen evro, vendar pa nikar ne zasledujte največjega prihranka ravno pri ravno pri pasji prehrani. Privarčujete lahko tudi drugje, tako pri izbiri sredstev za nego, opremi in podobno. Izberite hrano srednjega cenovnega razreda in se bolj kot na ceno osredotočite na njeno sestavo.

Zavedajte se, da je predvsem ustrezno uravnotežena in raznolika pasja prehrana predpogoj za splošno dobro zdravje vašega kosmatinca ter da to posledično pomeni tudi manj zdravstvenih težav in obiskov pri veterinarju – torej gre tukaj lahko predvsem za posredno obliko dolgoročnega prihranka.

Za razliko od človeka, si pes pač ne more sam izbrati hrane in lahko le upa, da mu boste vi postregli z najboljšim. Vaš štirinožni prijatelj si zasluži kvaliteten obrok, ki mu bo dnevno zagotavljal vse potrebne hranilne snovi, vitamine in minerale v pravilnem ravnotežju, hkrati pa bo tudi energijsko ustrezen glede na njegove individualne potrebe, starost, fizično aktivnost in pasmo.

Upoštevati vse te zahteve in pripraviti recepturo, ki bo združevala zadovoljevanje navedenih prehranskih potreb, hkrati pa zagotavljala tudi odličen okus in omamen vonj za vašega pasjega gurmana ter omogočala oblikovanje sprejemljive prodajne cene, je izziv, s katerim se neutrudno spopadajo vsi proizvajalci pasje hrane, od prvega do zadnjega. Eni bolj, drugi manj uspešno.

Pred odločitvijo za nakup hrane se morate vprašati zato 5 temeljnih vprašanj, ki vam bodo pomagali pri izbiri prave znamke, za pravo ceno:

1.      Ali je izbrana hrana uravnotežena s kakovostnimi hranili?

Vse živali potrebujejo vodo, energijo (iz beljakovin, maščob ali ogljikovih hidratov), esencialne maščobne kisline, vitamine in minerale. Dokler so vsa ta hranila (v ustreznem razmerju in ustrezno prebavljiva) prisotna v ustreznih količinah, glede na potrebe psa, sam vir teh hranil (torej sestavine pasje hrane) niso bistvenega pomena za zdravje živali.

Zato je pa toliko bolj pomembno razmerje. Prehrana mora biti uravnotežena, da lahko metabolizem normalno deluje – če pes na primer uživa pretežno beljakovinsko hrano in nič ogljikovih hidratov, mora telo nekaj beljakovin uporabiti za tvorbo glukoze, ki je temeljna za proizvodnjo energije. Prav ta potreba po uravnoteženju vseh hranil je namreč bistvenega pomena pri izbiri pasje hrane in tudi temeljni razlog zakaj ugledni proizvajalci hrane najamejo veterinarske nutricioniste, da skrbno izberejo sestavine. Zato se morate vprašati tudi…

2.      Ali je hrana načrtovana in pripravljena s pomočjo veterinarskih nutricionistov?

Priprava in oblikovanje sestavin v pasji hrani res ni enostavna naloga, saj morajo proizvajalci kakovostne pasje hrane včasih uravnotežiti tudi do 50 različnih sestavin, hranilnih snovi in mineralov. Najboljši proizvajalci pasje hrane pa svoje formule tudi ves čas razvijajo, izpopolnjujejo in nadgrajujejo na podlagi novih raziskav in strokovnih dognanj. Zato številni proizvajalci k sodelovanju povabijo tudi priznane in visoko usposobljene veterinarske nutricioniste, ki izberejo končne sestavine ter opravijo številna testiranja, s katerimi zagotovijo certifikate kakovosti pred lansiranjem izdelka na tržišče. Zato se v nadaljevanju vprašajte…

3.      Ali je bila hrana predhodno testirana?

Predhodni preizkus hrane bi moral biti zlati standard pri proizvodnji pasje hrane, saj zagotavlja popolno vsebnost uravnoteženih sestavin, ki so ključni za zdravje vsakega psa. Ti preizkusi potekajo tako, da so psi v času testiranja hrane hranjeni po točno določenih strogih pravilih, na podlagi katerih se lahko šele zares določi, da ima hrana vse ustrezne hranilne vrednosti. Brez takšnega testiranja je ustreznost in prebavljivost vseh hranil vprašljiva.

4.      Ali je bila hrana proizvedena v skladu s strogimi standardi in testi kakovosti?

Kakovost in varnost seveda zadevata vse proizvajalce pasje hrane, vendar pa gredo nekatera podjetja pri zagotavljanju teh dveh načel še korak dlje od drugih in poskrbijo, da je hrana v celoti proizvedena v njihovem podjetju (v nasprotju s proizvodnjo drugod ali so-proizvodnjo z drugimi podjetji). Tako imajo popoln nadzor nad sestavinami (vključno z njihovim izvorom) in tudi samim postopkom proizvodnje. To zmanjša možnost, da bi moralo podjetje kasneje umakniti hrano s polic zaradi morebitne kontaminacije.
Na deklaraciji poiščite oznako, ki kot proizvajalca navaja isto podjetje, kot je nosilec blagovne znamke. Če na deklaraciji najdete oznako ‘proizvedeno za’, to pomeni, da podjetje, ki hrano trži in distribuira, ni isto podjetje, ki hrano proizvaja.

5.      Ali je hrana ‘primerna’ za vašega psa?

V tem primeru govorimo predvsem o ustreznosti hrane za vašega psa glede na njegove individualne potrebe: starost, pasmo, aktivnost, težo in morebitne zdravstvene težave. Čeprav se zdi izbira hrane, ki je primerna ‘za vse starosti’ kot najbolj optimalna rešitev, pa se moramo zavedati, da so prehranske potrebe različnih psov v različnih obdobjih življenja zelo različne, zato lahko s takšno hrano pride bodisi do pomanjkanja potrebnih hranil v obdobjih, ko je potreba po njih večja, ali do presežka, v obdobjih, ko je ta manjša, oboje pa ima lahko za posledico različne zdravstvene težave. Z razlogom torej obstajajo različne linije različnih hran, ki so prilagojene za specifične potrebe določenih psov. Med njimi boste zagotovo našli pravo tudi za svojega kosmatinca.

Seveda pa ni prav nič čudnega, da se ob vsej tej ponudbi počutite zmedene. Da bi se izognili morebitnim dvomom, se lahko pred dokončno izbiro prave hrane posvetujete tudi z vašim izbranim veterinarjem, ki vam bo s svojim dodatnim strokovnim znanjem z veseljem pomagal ter vas dodatno podučil o razlikah in vam svetoval tudi glede na konkretne potrebe vašega psa.

Končno izbiro pa vendarle prepustite psu – opazujte ga: Ali izbrano hrano rad je? Ali je njegova teža konstantna? Je njegova koža in dlaka po njej zdrava in sijoča? Ali je struktura njegovega blata ustrezna? Je njegovo zobovje zdravo in brez oblog? Če ste na vsa vprašanja odgovorili z ‘da’, potem ste našli pravo hrano za svojega kosmatinca!

Maja Kalaš

Vir: www.petmd.com/dog/centers/nutrition/evr_dg_is_your_dog_food_worth_the_money