Kaj narediti, če nam pes na sprehodu pobegne?

336

Se vam je že kdaj zgodilo, da ste bili s svojim psom na sprehodu nekje v naravi. Spustili ste ga s povodca, da bi lahko prosto in svobodno tekal, potem pa je pes izkoristil priložnost in vam pobegnil ter izginil, kljub temu da ste se za njim na vsa pljuča drli? Tokrat vam razkrivamo kaj narediti, če pes na sprehodu pobegne.

Razlogi za pobeg so lahko različni – pes je lahko zavohal sled kakšne živali, največkrat divjadi; pes je videl žival, npr. veverico; pes se je prestrašil in poskušal zbežati na varno; eden od razlogov je tudi želja po parjenju in iskanju samičke, še več razlogov pa si lahko preberete tukaj.

1. Pomembno je, da za psom ne tečete

Kljub temu, da je naša avtomatska reakcija, da bi za psom tekli, tega ne počnite. Vsi vemo, da še zdaleč nismo tako hitri kot naši kosmatinci. Hkrati pa bodo lahko nekateri psi to vzeli kot igro, kar bo vse samo še poslabšalo. Kar pa lahko storite je, da tečete stran od psa, kar bo lahko vzbudilo željo, da vas bo želel loviti in se bo vrnil.

2. Ostanite umirjeni in pozitivni

Tu se ponovno pojavi naša avtomatska reakcija, da bi kričali in klicali za psom. Ta pa lahko naše klice vzame, kot da smo nanj jezni. Če že, potem psa kličite s svojim veselim in mirnim glasom.

3. Odpoklic

Če ste vašega psa naučili odpoklica, kjer se vrne k vam ne glede na situacije okrog, ukaz uporabite.

4. Ostanite, kjer ste

Če menite, da psa ne boste morali najti ali ne veste v katero smer je odšel, lahko ostanete na mestu, kjer ste. Psi se pogosto vrnejo.

5. Kdaj psa iskati?

Če menite, da boste psa našli, mu sledite v smer v katero ste ga videli, da je pobegnil. Kličite ga po imenu. Na pomoč pa lahko pokličete še svoje prijatelje in znance, da s tem razširite območje iskanja.

6. Na mestu, kjer ste psa zadnjič videli, pustite nekaj vašega

V primeru, da se oddaljite od mesta, kjer ste se s psom ločili, tam pustite nekaj vašega. Psi se pogosto vrnejo, vaša stvar in znan vonj pa bo psa čakal.

Če se pes ne vrne ali pa ga ne najdete lahko pokličete v bližnje zavetišče ali veterinarsko kliniko za pomoč ali da preverite, če je vašega psa kdo pripeljal k njim. Izkoristite lahko tudi družbena omrežja, kjer oznanite, da je vaš pes pogrešan in kje se je izgubil.

Eva Tomažin

VIRI:

www.petmd.com

www.thatmutt.com