Kaj morate vedeti, če si želite bernskega planšarja?

1666

Bernski planšarski pes je stara pasma, ki pa v zadnjih letih postaja priljubljena izbira pasjeljubcev. Kljub temu, da so ti psi veliki in močni, so karakterno izjemno ljubeči in nežni, zaradi česar so krasni družinski psi.

Preden si omislite bernskega planšarja, pa morate poznati nekaj dejstev o tej pasmi.

Bernski planšarski pes je delovna pasma

Pasma izvira iz Švice. Psi so od vedno bili močni in grajeni tako, da so lahko brez težav hodili po gorskem terenu. V začetku so bernci pomagali pri paši živali ter bili uporabljeni tudi kot psi čuvaji, kasneje pa so postali dostavljalci!

V Švici se je začela razvijati proizvodnja sira in kmetje so želeli svoje izdelke prodajati tudi v bolj oddaljenih krajih. Ti močni psi so v različne kraje prinašali vozičke, napolnjene z mlečninami. Še danes lahko srečamo kakšnega bernskega planšarja, ki za seboj vleče voziček.

 

Gre za močno pasmo

Še danes so bernski planšarji izjemno močni psi, ki lahko povlečejo tudi do 400 kg, kar predstavlja približno 10-krat več, od njihove teže. Če vas ta pes želi torej povleči na povodcu, vas bo. Pomembno je, da psa že od mladiča navajate poslušnosti in hoje na povodcu.

 

 

Imajo “smisel za humor”

Bernski planšarski pes rad ljudi okoli sebe spravljajo v smeh. Če bodo videli, da na neko njihovo dejanje reagirate s smehom, bodo to počeli še naprej. Bodite pozorni, da se jim ne smejete takrat, ko počnejo “neumnosti”.

 

Slabo prenašajo vročino

Ta pasma obožuje nižje temperature in je zato najbolj aktivna v zimskem času. Odlična je za vse, ki obožujete sneg in ki pozimi preživite veliko časa zunaj. Hkrati pa bernci slabo prenašajo vročino. Poleti moramo biti še posebej pazljivi, saj je pasma zelo nagnjena k toplotnemu udaru.

 

Če se odločate za bernskega planšarja se dobro pozanimajte tudi o zdravju pasme; imajo precej kratko življenjsko dobo in lahko so nagnjeni k določenim težavam. Več o pasmi si preberite tukaj, če se odločite za nakup, pa kupujte pri preverjenem vzreditelju, ki pari samo zdrave in stabilne pse.

 

Veronika Sivka

 

VIRI:

www.mentalfloss.com

www.dogtime.com

www.akc.org