Bernski planšarji, ki vozijo vozičke

2107

Bernskega planšarskega psa so prvotno uporabljali za čuvaja in vlečnega psa na švicarskih kmetijah. Vloga vlečnega psa zelo pristoji mogočni in simpatični pojavi tega prelepega trobarvnega kosmatinca. Tudi to je bil eden od razlogov, da sva z možem naše bernce vpregla v vozičke, prebudila njihovo  v genih zapisano posebnost  in jo  začela predstavljati  ljudem.

Pred desetimi leti je naš prvi bernski planšar Seti vlekel voziček na raznih prireditvah. Neverjetno ponosen je bil na to svoje poslanstvo, ki ga je opravljal z največjim veseljem. Ni bil razstavni kuža, bil pa je v vlogi vlečnega psa pravi predstavnik svoje pasme. S prihodom psičke Jutte v našo družino smo dobili še enega »vozičkarja«, z Juttino hčerko Jessi že tretjega. Veselje do vleke smo prenesli tudi na Juttine potomce in njihove lastnike. Pet potomcev iz Juttinega prvega legla vleče vozičke, mladički drugega legla se navajajo na hrup lesenih koles in čakajo, da bodo odrasli  in dovolj močni za vleko.  Lesene vozičke smo dobili na kmetijah, kjer so jih včasih uporabljali pri delu, zdaj pa so jim že nekaj časa nekoristno ležali po kleteh. Naši moški so jih popravili in usposobili za vleko. Najstarejši med njimi šteje že več kot sto let.

Srečo smo imeli, da so nas opazili pravi ljudje, ljubitelji  pasme in vabil na razne prireditve nam ne zmanjka. Z največjim veseljem se odzivamo nanje in tako  z bernčki  iz naše psarne  nastopamo na raznih prireditvah. Zelo radi se odzovemo vsakemu povabilu, saj zelo uživamo v medsebojnem druženju. Nastopamo  s petimi vozički. Toliko jih  trenutno imamo. Mi jim pravimo kar naš »vozni park«, ki ga nameravamo še povečati. Bernčki, ki nimajo vprege, so naše spremstvo ob vozičkih in poskrbijo, da so nastopi še lepši. Vodniki psov smo oblečeni v kmečka oblačila. Ženske smo oblečene  v dolga krila, bluze in predpasnike, moški v dolge hlače, s karirastimi srajcami in kmečkimi predpasniki in s klobuki na glavah. Bernce krasijo enake rutice okoli vratu.  Na prizorišče pridemo v  ritmu naše himne, ki jo je uglasbil Brane, lastnik naše psičke Jolly. Je poskočna melodija, na katero se gledalci ponavadi odzovejo s ploskanjem. Imenovali smo jo kar  Himna Berner Kaiser in jo zaščitili na SAZAS-u. 

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Dragica Kaiser

 

Objavljeno v dvanajsti številki revije Kužek