Kaj morate vedeti, če si želite švicarskega ovčarja?

1117

Švicarski ovčar je znan po svoji beli dlaki in posebnem videzu. Ljudje se zanj odločajo predvsem zaradi ljubečega karakterja in učljivosti. Nekateri za švicarske ovčarje pravijo, da so umirjena, nežnejša verzija nemškega ovčarja. A tudi švicarski ovčar ima posebnosti, ki jih morate poznati, preden se za pasmo odločite.

Švicarski ovčar ima veliko energije

Pasma je izjemno aktivna in primerna samo in izključno za aktivne posameznike. Tak pes dnevno potrebuje dolge sprehode in igro, z veseljem pa se bo z vami odpravil tudi na izlete, v hribe, na morje, tek ali druge dogodivščine.

Pasma je zelo pametna

Ti psi so hitro dojemljivi in ob primerni motivaciji radi sodelujejo s človekom, zato je šolanje z njimi pravi užitek. Obenem pa se, če jim je dolgčas, hitro naučijo tudi “lumparij”. Pomembno je, da ima pes dnevno poleg fizične tudi zadostno mero mentalne zaposlitve.

Preverite, kako mentalno zaposliti psa >

Nega in puščanje dlake

Švicarski ovčarji puščajo precej dlake, zato absolutno niso primerni za ljudi, ki jih moti dlaka v stanovanju. Potrebujejo tudi redno krtačenje in občasno kopanje. Veliko lastnikov se odloči psa redno voditi k pasjemu frizerju, saj ta poskrbi za ustrezno nego in ohranjanje bele barve.

Švicarski ovčar in zdravje

Ta pasma je nagnjena k nekaterim zdravstvenim težavam: alergije, displazija kolkov in komolcev, težave s sklepi, epilepsija, hemofilija… V izogib dednim težavam je ključno, da psa izbirate pri preverjenem vzreditelju, ki pari izključno zdrave in stabilne predstavnike pasme.

 

VIRI:
ankc.org.au
animalso.com
www.dogzone.com