Majhni triki, s katerimi utrudite psa

842

Verjetno ste že slišali pregovor ”utrujen pes je srečen pes”? To absolutno drži. Pomembni sta tako fizična, kakor tudi mentalna zaposlitev psa.

Po dolgih sprehodih in urah igranja z žogico bo kuža lahko že čez nekaj minut spet poln energije. Gibanje je za kužka seveda zelo dobro in pomembno, vendar pa je le polovica tega, kar ga utrudi. Kužki so zelo inteligentni, zato potrebujejo tudi mentalno zaposlitev. S tem se pes zelo utrudi, še bolj kot na sprehodih. To pa nikakor ne pomeni, da ga ne sprehajamo. V njegov vsakdanjik je potrebno vključiti tako fizično kot mentalno zaposlitev.

Poleg sprehodov, igranja in ostalih aktivnostih pa lahko psa utrudimo z majhnimi triki skozi dan.

Čakanje na hrano

Pred obrokom lahko psa naučimo, naj počaka na hrano oziroma da prične jesti šele takrat, ko mu damo povelje. To psu predstavlja veliko skušnjavo, saj si želi jesti. Kužek zato veliko razmišlja in se odloča kaj bo storil, že samo zadrževanje in samokontrola pa sta za psa utrujajoča.

[members_only]

Učenje trikcev

Učenje trikcev je zelo pogosta aktivnost s katero utrudimo psa, zraven pa ga naučimo še veliko novega. Pri učenju trikcev se pes utrudi tako fizično kot tudi mentalno, saj mora za vsak trik razumeti kaj želimo od njega in se ga tudi naučiti. Lahko ga naučimo od preprostih ukazov kot so sedi, lezi in daj tačko pa vse do bolj zahtevnih trikov. Pazimo, da so triki primerni velikosti in zgradbi psa, saj ne morejo vsi kužki izvajati vseh trikov.

Sprememba na sprehodu

Psa peljite na drugačen sprehod, kakor sicer. Odpravite se na novo pot, spremenite smer začetka, na sprehod povabite prijatelja ali še kakšnega pasjega lastnika… Sprememba na sprehodu prav tako utrudi kosmatinca.

Iskanje hrane ali igrače

Iskanje hrane je ena zelo zabavnih in utrujajočih iger. Psi imajo zelo dobro razvit voh, ki ga zelo pogosto uporabljajo. S smrčkom spoznavajo okolico, druge kužke in iščejo hrano. Zelo pomemno je, da kužku omogočite, da ga aktivira. Preden se odpravite od doma, psu po stanovanju skrijte hrano. Tako bo kosmatinec imel zaposlitev tudi takrat, ko vas ni doma. Zaposlitev lahko traja tudi več deset minut. Po iskanju pa bo kuža zadovoljno počival.

Hrano lahko skrijete tudi v igrače, namenjene samo temu. Namesto igrač lahko uporabite tudi staro brisačko ali pa škatlo.

Igračko lahko skrivate po stanovanju ali zunaj okoli hiše. Preden jo skrijete jo potegnite po tleh do skrivališča; tako bo pes sledil vonju, da bi jo našel.

Interaktivne igrače

Mentalna zaposlitev psa lahko nastopi preko igre. Na trgu je vse več interaktivnih igrač, s katerimi zaposlimo psa. To so igrače, ki so posebne oblike in tako zagotavljajo nenavadno premikanje. Mnoge takšne igrače imajo tudi prostor, kamor lahko skrijete priboljške, lahko pa v igračo vstavite celoten obrok in tako psu popestrite hranjenje.

Pomembno je, da poskrbite za ustrezno zaposlitev psa. Ti majhni triki so odlična popestritev pasjega vsakdana in način, kako kosmatinca utrudimo.

[/members_only]

Lea Žerovnik

VIRI:
www.gopetfriendly.com
www.puppyleaks.com
www.pethelpful.com
www.3lostdogs.com