Mentalna zaposlitev psa

1394

Fizična aktivnost je za psa zelo pomembna, a prav tako je pomembna tudi mentalna. Čeprav velikokrat ne pomislimo nanjo, pa jo pogosto že izvajamo oziroma spodbujamo. Večkrat pa se lahko zatečemo k izvajanju teh dejavnosti, če pri psu opazimo, da se dolgočasi in zaradi tega počne različne lumparije. Mentalna zaposlitev psa osreči, ga pomiri, spodbudi k razmišljanju in obenem tudi utrudi. 

Predstavljamo vam ideje za mentalno zaposlitev svojega štirinožca.

 

Psa naučite imena igrač

Najprej si izberite eno izmed igrač, npr. žogo. Usedite se s psom in to igračo med vama. Povejte psu, da je to ”žoga”. Ko se pes ”žoge” dotakne ali jo zagrabi, ga pohvalite. Psa tako postopoma naučite različna imena igrač, ki jih ima. Nato mu jih ponudite skupaj. Ko izgovorite ime igrače, pes pokaže igračo, ob tem pa ga pohvalite.

Ko pes dobro pozna imena igrač, poskusite igro skrivanja oziroma iskanja. Psu le enostavno recite: ”Išči žogo”.

[members_only]

Učenje novega trika

V procesu učenja novega trika je pes postavljen pred mentalni izziv. Poleg tega pa pes hkrati krepi tudi svojo samozavest in povezavo z vami. Psi nikoli niso prestari, da se ne bi zmogli naučiti novega trika, tako da kar pogumno in vztrajno.

Trikov je ogromno. Če vam zmanjkuje idej, katerega bi svojega psa še naučili, vam priporočamo, da prelistate knjigo V čem je trik?, ki jo najdete v naši spletni trgovini.

Puzzle igrače

To so interaktivne igrače, ki bodo vašega psa prisilile, da bo dlje časa fokusiran na njih. Puzzle igrače so različne. So lahko v obliki žog, ki jih napolnite z briketi ali priboljški ali pa so igrače, ki jih pritrdite na tla in od psa zahtevajo, da premika ali odpira posamezne delčke, da pride do priboljškov.

Pasji poligon

Če svojemu psu postavite poligon z različnimi ovirami bo to zanj hkrati fizična in mentalna zaposlitev. Uporabite lahko različne predmete, ki jih imate doma, npr. preskakovanje metle, plazenje pod lestvijo, slalom …

Igra z lupinami (“Shell game”)

To je igra, kjer pod tri enake predmete skrijete priboljšek, jih zmešate med seboj, pes pa mora ugotoviti pod katerim predmetom se priboljšek skriva. Takšna igra pri psu spodbuja mentalni razvoj in načine reševanja problemov.

Igra iskanja s pomočjo smrčka

Namen te igre je, da pes s pomočjo svojega smrčka oziroma zelo dobrega čutila za voh poišče priboljšek, ki mu ga skrijete. Ni pa nujno, da je priboljšek. Lahko je tudi kakšno sadje ali zelenjava, ki jo ima vaš pes rad.

Raziskovanje na sprehodu

Pasje raziskovanje na sprehodu je zelo pomembno in mentalno spodbudno. Med tem ko se fizično gibljejo, pa preko različnih vonjav spoznavajo in raziskujejo okolje.

Žvečenje

Tudi žvečenje ustreznih predmetov psu spodbuja mentalni razvoj, saj se mora pes na ta predmet osredotočiti. Pri tem bodite le pozorni, da psu omogočite primerne predmete oziroma igrače za žvečenje, pri tem si lahko pomagate s člankom tukaj.

[/members_only]

Eva Tomažin

VIRI:
www.puppyleaks.com
www.dogsense.co.nz