Kaj morate vedeti, če si želite nemško dogo?

1801

Tokratni prispevek namenjamo nežnim velikanom. Nemška doga je pasma, ki jo najbrž pozna vsak pasji lastnik, predvsem zaradi svoje velikosti, a lastniki teh psov vedo, da je pasma izjemno ljubeča in nežna. Krasno se ujame z družino, tudi z mlajšimi otroci, načeloma pa se dobro razumejo tudi z drugimi psi. Vseeno pa je nekaj dejstev, ki jih o pasmi morate poznati, v kolikor razmišljate o posvojitvi ali nakupu.

 

Nemška doga je precej občutljiva pasma

Kljub temu, da so velikanski, so ti psi občutljivi. Slabo se odzivajo na grobo vzgojo. Z njimi je treba delati dosledno, a nežno in z veliko pozitivne motivacije. Glede na to, da je tako velik pes tudi zelo močen, je svetovano, da jih učimo in socializiramo že od malega, da pozneje ne pride do težav.

 

Ti psi so izjemno družabni

Nemška doga se vam bo z veseljem pridružila na dnevnih opravkih, zvečer pa se bodo pocrkljali. Potrebujejo človekovo pozornost; če se počutijo osamljeno, lahko pride do (samo)destruktivnega vedenja. Prav tako nemška doga nikakor ni primerna za zunanje življenje. Biti morajo v hiši, s svojo družino.

 

Manjša stanovanja so lahko problem

Čeprav nemška doga ni tako zelo aktivna, kot bi človek mislil, se slabo znajdejo v majhnih stanovanjih. Predvsem zato, ker potrebujejo veliko prostora že za ležanje. Zaradi svoje višine pa so jim enostavno dostopni tudi kuhinjski pulti, mize, ipd. Poskrbite, da na takšnih površinah nimate nobenih nevarnosti, kot so ostri predmeti ali živila.

 

 

Večji pes pomeni tudi večji strošek

Precej samoumevno, a ko razmišljamo o nemški dogi, moramo vedeti tudi, da to pomeni večji strošek. Že redni stroški so višji; več hrane, večje ovratnice, močnejši povodci, dražja sredstva proti zajedavcem… Tudi morebitni veterinarski stroški so načeloma višji ob zdravljenju večjih psov.

 

Nemška doga je nagnjena k več zdravstvenim težavam

Pasma ima na žalost nemalo zdravstvenih težav. Že sama življenjska doba teh psov je kratka (8 – 10 let), med najpogostejše zdravstvene težave pa prištevamo bolezni srca, oči, avtoimunske bolezni, alergije, ter težave z želodcem – eden izmed pogostejših vzrokov za smrt je zasuk želodca.

Pred nakupom je pomembno, da se dobro pozanimate in kupujete samo pri preverjenih vzrediteljih.

 

Več o pasmi preberite tukaj.

 

Veronika Sivka

 

VIRI:
www.akc.org
www.dogtime.com