Kako psa odvaditi skakanja po ljudeh?

575

Veliko naših kosmatincev je zelo veselih, ko nekdo pride na obisk. Vse bi želeli prevohati, pozdraviti, vzbuditi pozornost, da bi jih gosti počohali. Pogosto zato začno skakati, kar pa seveda ni ravno prijetno, sploh če je pes večji. Kako torej psa odvaditi skakanja po ljudeh?

Pri učenju psa, da ne sme skakati po ljudeh je potreben čas, konsistentnost in predvsem potrpežljivost. Moramo se zavedati, da vedenja psa ne bomo spremenili kar čez noč. Potrebno bo vsakodnevno učenje.

Kako začeti?

Ko bomo začeli z učenjem se lahko zgodi, da bo pes skakal po nas ali po drugih ljudeh še več, saj bo želel našo pozornost. Pomembno je, da ga ne pohvalimo. Najbolje je, da ga ob skakanju ignoriramo, se izmikamo očesnemu stiku in mu ničesar ne rečemo. Če želi pes skočiti na nas se mu umaknemo ali obrnemo stran. Ne glede na to ali pes skače na nas med igro, med pripravo obroka ali ko pridemo domov moramo odreagirati enako.

A takoj, ko se pes umiri je čas, da našo pozornost spet vrnemo nanj. S tem pohvalimo njegovo vedenje, ki je sprejemljivo, torej, da ne skače. Kot pohvalo jim lahko ponudimo tudi priboljšek, a le tega raje položite na tla, da se pes osredotoči ostati na tleh in ne skočiti na vas, da bi prišel do priboljška.

Kaj narediti, če se pes kljub ignoriranju ne umiri?

Če opazimo, da se pes ne umiri, čeprav ga ignoriramo in mu ne posvečamo pozornosti se moramo odločiti za drugačen pristop. V takem primeru si lahko pomagamo z ukazom ”sedi”, če ga pes pozna. Enako lahko storimo, če vemo, da bodo prišli obiski. Psu ukažemo naj sede, obiskovalcem pa povemo, da naj ne posvečajo pozornosti psu, dokler se ne bo umiril in sedel. Po tem psa tudi pohvalimo.

Prihajanje domov

Najpogosteje se skakanje pojavlja ob prihodu domov, ko so nas psi tako veseli, da bi nas najraje podrli na tla. A tega jim ne smemo dopustiti.

Najprej odpremo vhodna vrata le za nekaj centimetrov, le toliko, da vidimo ali pes že skače po vratih. V tem primeru vrata zapremo in počakamo pol minute. Ponovno odpremo vrata za nekaj centimetrov. Če pes še vedno skače, ponovno zapremo vrata. To ponavljamo dokler se pes ne umiri in nas mirno čaka, da vstopimo.

Obiski in srečevanje z ljudmi

Tudi če psa naučimo, da ne skače po nas, pa se lahko skakanje ponovno pojavi, ko pridejo na obisk druge osebe, ki niso sodelovale pri učenju. Priporočeno je, da tudi te osebe seznanite z učenjem, ki poteka in jih usmerite kako naj ravnajo ob pasjem skakanju. To bo prispevalo k celotnem učenju.

Drug način pa je, da psa pred vstopom obiskovalcev odpeljemo v drugo sobo ali pa ga držimo na povodcu ob sebi. Tako lahko pes obiskovalce vidi, ne more pa jih pozdraviti. V primeru, da se pes vseeno preveč vznemiri in ga je težko obvladovati je vseeno bolje, da ga odpeljemo v drugo sobo. Ko se obiskovalci namestijo pa pripeljemo psa, da jim pozdravi.

Ko smo na sprehodu je učenje prav tako pomembno. Če opazimo, da se nam približujejo ljudje, psa pokličemo k sebi, lahko mu tudi ukažemo naj sede. Pri tem ga pohvalimo.

Kakršno koli učenje psa, sploh odvajanje od neprimernega vedenja lahko traja kar nekaj časa. Bodite potrpežljivi in vztrajajte dokler ne dosežete svojega cilja. Ne pozabite pohvaliti ustreznega vedenja in ignorirati neprimernega. In srečno 🙂

Eva Tomažin

VIRI:
www.battersea.org.uk
www.rover.com