Kaj morate vedeti, če si želite jack russell terierja?

1251

Jack russell terier je izjemno priljubljen predstavnik majhnih pasem. Kljub svoji velikosti so ti psi izjemno energični, obenem pa zelo ljubeči do svojih ljudi, zaradi česar so odlična izbira za aktivne posameznike ali družine. Preverite, kaj morate pred nakupom o pasmi vedeti.

Veliko energije

Kot že omenjeno, ima jack russell veliko energije. Čeprav je majhen, ga crkljanje v naročju in poležavanje na kavču dolgočasi. Potrebuje akcijo! Kot lastniki takega psa morate poskrbeti, da kosmatinec prav vsak dan dobi zadostno mero sprehodov, igre in ostalih aktivnosti.

Močan plenski nagon

Ti psi imajo precej močan plenski nagon. V praksi to pomeni, da so nagnjeni k preganjanju manjših živali, zato je potrebno nekaj dodatne previdnosti v primeru, da imate doma mačke, zajčke, hrčke… Svojemu psu pa morate dnevno zagotoviti dovolj plenske igre.

Preberite vse o plenski igri >

Hitro učenje

Jack russell velja za precej pametno pasmo. Je hitro dojemljiv in ob ustrezni motivaciji rad sodeluje s človekom. Obenem pa je treba poudariti, da se ob neustrezni mentalni zaposlitvi hitro nauči tudi “lumparij” in neželenega vedenja. Pomembno je torej, da ima tak pes poleg fizične, dnevno tudi dovolj mentalne zaposlitve.

Kako mentalno zaposliti psa? Preverite tukaj >

Lajanje

Pasma velja za precej vokalno. Če jim kaj ni po godu, radi lajajo oziroma godrnjajo. Lajež je sploh moteč za sosede, zato se pasma odsvetuje za življenje v bloku ali večstanovanjskem stanovanju, kjer so stene tanjše in bi lajež lahko motil druge.

Potepanje

Jack russell terier je precej neustrašen in radoveden pes, zato tudi na sprehodu pogosto gre po svoje – če vidi kakšno žival, je možnost za pobeg še toliko večja. Tudi, če je pes na dvorišču, bo hitro poiskal kakšno luknjo, skozi katero se lahko izmuzne. Pomembno je, da imate kot lastniki psa vedno pod nadzorom. Zavarujte svoje dvorišče ter tudi na sprehodih v gozdu uporabljajte sledni povodec, s katerim lahko zadržite psa, v kolikor se odloči iti po svoje.

Pasma velja za pretežno zdravo in dlaka je nezahtevna za nego, vseeno pa je v izogib težavam pomembno, da psa kupujete pri preverjenih vzrediteljih, ki parijo samo zdrave in stabilne predstavnike pasme.

 

Veronika Sivka

 

VIRI:
www.akc.org
www.dogtime.com