Ali je pes lahko v puberteti?

219

Opažate, da vaš mladiček iz prikupnega bitja postaja pravi “mali hudiček”, ki preizkuša meje? Ste se ob tem vprašali, ali je tudi pes lahko v puberteti?

Psi imajo kot ljudje tudi svoja razvojna obdobja. Med njih uvrščamo puberteto, ki jo z drugo besedo imenujemo tudi pasja adolescenca. V tem času psi velikokrat postavijo svoje lastnike na preizkušnjo, saj so pogosto veliko bolj uporniški, kot sicer.

Razkrivamo, kaj vse prinaša obdobje pubertete, zakaj pride do vedenjskih sprememb, kako puberteto prepoznati ter kako psu (in sebi) pomagati.

Kaj prinaša obdobje pasje pubertete?

Obdobje pubertete je obdobje, v katerem pes telesno in mentalno odraste ter spolno dozori. Pasje telo v tem obdobju doživi ogromno sprememb, kar ni vidno samo fizično, ampak se lahko odraža tudi v vedenju. V tem obdobju se prične izločanje spolnih hormonov, ki vplivajo tudi na možgane. Zaradi tega prihaja do sprememb v vedenju. 

Adolescenca se pri določenih pasmah začne prej, pri določenih pa kasneje. Manjše pasme preidejo v to obdobje lahko že s 6. mesecem starosti, medtem ko večji psi lahko pridejo v puberteto šele pri približno 9 mesecih. Obdobje traja lahko tudi to tri leta, to je pa spet odvisno od same velikosti in vrste psa.

Kakšni so znaki pubertete pri psih?

Tudi pes je nedvomno lahko v puberteti, a to še ne pomeni, da vsako testiranje mej pomeni, da je kosmatinec v tem obdobju. Najpogostejši znaki, ki kažejo na to, da je kuža prešel v obdobje adolescence, so:

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Vesna Kropf

VIRI:
www.purina.co.uk
www.pawtracks.com
www.bbc.com