Ali je pes lahko v puberteti?

930

Opažate, da vaš mladiček iz prikupnega bitja postaja pravi “mali hudiček”, ki preizkuša meje? Ste se ob tem vprašali, ali je tudi pes lahko v puberteti?

Psi imajo kot ljudje tudi svoja razvojna obdobja. Med njih uvrščamo puberteto, ki jo z drugo besedo imenujemo tudi pasja adolescenca. V tem času psi velikokrat postavijo svoje lastnike na preizkušnjo, saj so pogosto veliko bolj uporniški, kot sicer.

Razkrivamo, kaj vse prinaša obdobje pubertete, zakaj pride do vedenjskih sprememb, kako puberteto prepoznati ter kako psu (in sebi) pomagati.

Kaj prinaša obdobje pasje pubertete?

Obdobje pubertete je obdobje, v katerem pes telesno in mentalno odraste ter spolno dozori. Pasje telo v tem obdobju doživi ogromno sprememb, kar ni vidno samo fizično, ampak se lahko odraža tudi v vedenju. V tem obdobju se prične izločanje spolnih hormonov, ki vplivajo tudi na možgane. Zaradi tega prihaja do sprememb v vedenju. 

Adolescenca se pri določenih pasmah začne prej, pri določenih pa kasneje. Manjše pasme preidejo v to obdobje lahko že s 6. mesecem starosti, medtem ko večji psi lahko pridejo v puberteto šele pri približno 9 mesecih. Obdobje traja lahko tudi to tri leta, to je pa spet odvisno od same velikosti in vrste psa.

Kakšni so znaki pubertete pri psih?

Tudi pes je nedvomno lahko v puberteti, a to še ne pomeni, da vsako testiranje mej pomeni, da je kosmatinec v tem obdobju. Najpogostejši znaki, ki kažejo na to, da je kuža prešel v obdobje adolescence, so:

[members_only]
  • pogosto markiranje ozemlja,
  • drugačno obnašanje do drugih psov,
  • nagon po iskanju »partnerja« in posledično s tem tudi pogosta želja po potepanju.

Seveda pa lahko obdobje pubertete pri psih prepoznamo tudi po spremembi vedenja. Psi morda kljub opravljeni pasji šoli pozabijo naučene ukaze, preizkušajo meje lastnika vodnika in se pogosto tudi upirajo.

Kako vzgajati psa pubertetnika?

Pes pubertetnik predstavlja mnogim lastnikom pravi izziv, sploh zaradi njihove uporniške in samosvoje narave. Vsekakor pa je v tem obdobju ključnega pomena prav pravilna vzgoja. Hormonskih sprememb v telesu ne moremo ustaviti, lahko pa poskrbimo za pravilno vzgojo.

Sama zahtevnost vzgoje pubertetnika je odvisna od genetike, predhodne vzgoje, načina dela s psom ter tudi njegovega temperamenta. V tem obdobju je ključno jasno postavljanje mej in pravil obnašanja. Obenem pa je pomembno, da se kuža dobro socializira in druži s svojimi vrstniki, saj s tem ne bo samo porabil svoje energije, ampak se bo počasi naučil tudi sobivanja z drugimi kužki.

Kakor aktivnost, sta pomembna tudi počitek in spanec, ki igrata veliko vlogo pri optimalni rasti. Pomanjkanje spanca vodi do frustracije, slabše koncentracije in višje razdražljivosti.

Obdobje pubertete pri psu lahko mnoge lastnike spravi ob živce in velikokrat tudi dobro testira njihovo potrpljenje, a vedite, da bo tudi to obdobje kmalu minilo in bo kuža odrasel. V primeru, da bi pri vzgoji pubertetnika potrebovali pomoč, obiščite katerega od licenciranih kinologov, ki vam bodo pomagali z nasveti.

[/members_only]

Vesna Kropf

VIRI:
www.purina.co.uk
www.pawtracks.com
www.bbc.com