So možne spomladanske alergije pri psu?

872

Pomlad poleg toplega sončnega vremena prinaša tudi alergije, ki mnogim ljudem predstavljajo velike zdravstvene težave. A te se ne pojavijo zgolj pri ljudeh, ampak tudi pri hišnih ljubljenčkih. Preverite, katere so najpogostejše spomladanske alergije pri psu in kako jih zdraviti.

O alergiji govorimo, ko se telo na določeno snov iz okolja pretirano odzove. Snov, ki sproži takšen imunski odziv v telesu, imenujemo alergen.

Preberite več o alergijah pri psih >

Kateri alergeni povzročajo spomladanske alergije pri psu?

Spomladi se narava prebuja. Nastopi brstenje in cvetenje različnih cvetlic, dreves in ostalih rastlin, ki se v tem času prebudijo. Kljub lepoti pomladi, pa nekaterim kužkom lahko rastline močno škodujejo. Natančneje povedano jim škodi cvetni prah, ki ga rastlina s cvetenjem spuščajo v zrak.

Med alergene uvrščamo:

  • cvetni prah cvetlic,
  • cvetni prah trav in
  • cvetni prah dreves.

Kateri so najpogostejši znaki alergij pri psu?

[members_only]

Prvi znaki spomladanskih alergij, če jih kuža ima, naj bi se pojavili šele nekje v drugem letu starosti, ni pa seveda nujno. Lahko se prvi znaki alergije razvijejo že prej ali pa tudi kasneje.

Pri psih se alergija najpogosteje pokaže v obliki srbečice. Najbolj izpostavljena mesta so glava, tačke, ušesa, vrat in pregibi tačk. Na teh delih lahko s prekomernim praskanjem hitro pride do vnetja kože, predeli postanejo občutljivi in lahko celo otečejo. V najslabšem primeru na teh delih nastanejo rane, ki so dovzetne za sekundarne okužbe, za kar je nujno potrebna veterinarska oskrba. Pri nekaterih psih pa se poleg srbečice pojavi izcedek iz nosu in oči, ki ga pogosto spremlja tudi kihanje.

Kako zdraviti spomladanske alergije?

Ob prvih znakih je potrebno obiskati veterinarja, ki bo kužka dobro pregledal in potrdil, ali gre res za alergijo ali ne. V primeru potrditve alergije, bo veterinar ocenil tudi stopnjo alergije in temu primerno tudi predpisal ustrezno zdravljenje.

Kako lahko kužku pri alergiji pomagamo sami?

Obdobje spomladanskih alergij lahko psu olajšate tudi doma. Pomembno je, da kosmatinca čim bolj izolirate od samega alergena. To pa seveda ne pomeni, da ga morate prikrajšati za dolge sprehode v lepem vremenu. Svetujemo, da kužku vsakič po sprehodu z vlažno krpo obrišete tačke, kožušček in njegov obraz. V tem obdobju svojega kužka pogosteje krtačite, saj s tem odstranite morebitni alergen, ki se nabere v spodnjem delu dlake in povzroča težave.

Svetujemo tudi, da pse, ki imajo resnično močno alergijo na cvetni prah, spomladi tudi večkrat okopate. S tem temeljito odstranite alergene iz njihovega kožuščka. Na območja hude srbečice lahko nanesete tudi kakšno naravno mazilo za blaženje vnetja in srbečice, vendar se pred uporabo posvetujte z veterinarjem.

Za čim boljši zrak v samem bivalnem prostoru si lahko omislite čistilnik zraka, ki bo odstranjeval alergen. Prav tako je pomembno, da v tem obdobju redno perete vse blazine, odeje in tekstile v hiši.

V tem obdobju je pomembna tudi kakovostna prehrana. Ključno je, da ta ne vsebuje pretirane količine žit in da ima dovolj vitaminov ter mineralov. Svetujemo tudi dodajanje omega 3 maščobnih kislin, ki telesu pomagajo zmanjšati vnetni odziv.

[/members_only]

Vesna Kropf

VIRI:
www.figopetinsurance.com
www.wagwalking.com