Kaj morate vedeti, če si želite bernardinca?

2002

Bernardinec je pasma, ki je postala priljubljena predvsem s serijo filmov Beethoven. Zaradi svoje ljubeče narave in nežnosti so ti psi hitro postali nepogrešljivi člani marsikatere družine. Vseeno pa je nekaj dejstev, ki jih je o tej pasmi dobro vedeti, preden se odločimo za nakuop.

Bernardinec je zelo velika pasma

Bolj drobne samice tehtajo od 54 kg dalje, večji samec pa lahko doseže tudi preko 80 kg. Gre torej za precej velike pse, kar pomeni, da niso primerni za majhna stanovanja. Poleg tega pa se kot bodoči lastniki moramo zavedati tudi dejstva, da večji pes pogosto predstavlja tudi večji strošek.

 

Pasma ne mara samote

Gre za izjemno družabne pse, ki vas bodo z veseljem spremljali na vseh dogodivščinah. Nekoliko manj zadovoljni pa bodo, če jih boste predolgo puščali same doma. Bernardinec slabo prenaša samoto. V kolikor se počuti osamljenega, se to lahko kaže z neželenim vedenjem.

Težko prenaša vročino

Pasma obožuje zimski čas in hladnejše temperature in je najbolj aktivna pozimi. Težje pa prenaša vroče dni. Poleti moramo zato biti še posebej pozorni, da ne pride do toplotnega udara. Pes naj je ob višjih temperaturah doma, v hlajenih prostorih. Tudi, če se odpravite na počitnice, se izogibajte obisku plaže s psom čez dan, ko je sonce močnejše.

 

Bernardinec lahko precej umaže stanovanje

Ti psi puščajo precej dlake, poleg tega pa se tudi dosti slinijo. Če vas torej dlake in pasja slina v stanovanju moti, morda bernardinec ni najbolj idealna pasma za vas.

 

Bernardinec je lahko krasen življenjski sopotnik, ki vam bo nedvomno polepšal življenje. Odlikuje jih izjemno ljubeč karakter in mirna narava, zaradi česar so super družinski psi, odlično pa se izkažejo celo kot terapevtski psi.

Več o pasmi si lahko preberete tukaj, če se odločite za nakup, pa svetujemo, da psa kupujete samo pri preverjenih vzrediteljih, ki parijo samo zdrave in stabilne predstavnike pasme.

 

Veronika Sivka

VIRI:
www.akc.org
www.dogtime.com