Ali premik ure vpliva na psa?

594

Včeraj smo preklopili na zimski čas in premaknili uro 1 uro nazaj. S spremembo časa pa se začenja tudi obdobje ne samo hladnejših, ampak tudi krajših zimskih dni. Vprašanje, ki pa se poraja mnogim lastnikom v glavi, pa je ali premik ure vpliva na psa?

Ali premik ure vpliva na psa?

Premik ure vsekakor ima vpliv na psa, v kakšni meri pa je odvisno od kužka do kužka. Kot ljudje se morajo tudi psi navaditi na nov ritem dneva, kar zna nekaterim predstavljati veliko večjo težavo, kakor drugim.

Koliko časa potrebuje posamezni kuža, da se navadi na spremenjeno rutino, je veliko odvisno od značaja kužka, njegove rutine in obenem tudi njegove starosti. Večjo težavo pri prilagajanju na zimski čas imajo po navadi starejši psi, saj so veliko manj prilagodljivi kot mlajši psi ali pasji mladički. Prav tako imajo lahko več težav psi, ki so navajeni na točno in predvsem stalno dnevno rutino, medtem ko se psi, ki niso toliko vezani na ure, lažje prilagodijo na nov čas.

Pasja dnevna rutina

Kužki so v veliki večini navajeni na rutino; zbudijo se ob prvih sončnih žarkih in se odpravljajo spat ob temi. Navajeni so na svojo rutino, kdaj jedo, kdaj gredo na sprehod in vsaka sprememba lahko v njih sproži takšne in drugačne odzive.

Nekateri kužki se na nove spremembe hitro navadijo, spet drugi pa potrebujejo veliko časa za prilagoditev na nov čas, saj premik ure povzroči tudi premik njihove rutine. Pomembno je vedeti, da je prehod iz poletnega na zimski čas veliko bolj težaven kot prehod iz zimskega na poletni, saj morajo kužki čakati uro dlje na aktivnosti in hrano.

Kako olajšati premik ure svojemu kužku?

Vprašanje, ki se poraja mnogim lastnikom, pa je, kako olajšati premik ure iz poletnega na zimski čas svojemu kužku. Veterinarji ob tem svetujejo, da se na premik ure pripravimo že prej, saj bo prehod zanje tako lažji.

Nov ritem začnite počasi in postopoma uvajati, tako da zamikate hranjenje za nekaj minut kasneje, enako storite z dnevnimi sprehodi. Sprva premaknite čas za par minut in po nekaj dneh postopoma podaljšujte na petnajst minut zakasnitve. S tem boste kužku pomagali, da bo prehod na nov zimski čas veliko lažji in se bo nanj hitreje navadil.

Za lažje vzpostavljanje nove rutine pri svojem psu pa vam je lahko v pomoč tudi Kužkov rokovnik z dobrodelno noto. Z njegovo pomočjo boste lahko sledili zdravstvenemu stanju psa, svojemu finančnemu stanju, aktivnostim s kužkom in še mnogo več! Svojega lahko še za zelo kratek čas po akcijski ceni naročite TUKAJ

 

Vesna Kropf

 

VIRI:
www.thebark.com
www.vitalessentialsraw.com
www.livescience.com