Izumrle pasme psov

206

Skozi zgodovino se vedno znova spreminja število pasem psov, pojavljajo se nove in obenem tudi kakšna pasma izumre. Izumrtje pasem je lahko odvisno od veliko različnih dejavnikov, kot so za primer vplivi človeka, uničenja pasjega življenjskega prostora ali celo rivalstva z drugimi močnejšimi živalmi, ki sprožijo izumrtje. Nekatere izumrle pasme psov pa vam predstavljamo v tokratnem prispevku.

Ruski prinašalec

Ruski prinašalec je izviral iz Rusije, kjer so ga ljudje uporabljali kot lovskega psa in psa čuvaja. Uvrščen je bil med velike pasme psov, za katerega je bilo značilno veliko in močno grajeno telo. Njegova dlaka je bila mehka in dolga z gosto poddlako, ki ga je ščitila pred mrzlim vremenom. Barva dlake pa je bila v razponu od rjave pa vse do črne barve redkeje tudi rdečkaste. Ruski prinašalec je bil izredno inteligenten pes, hitroučljiv, zaščitniški in zvest svojemu skrbniku. Zaradi svoje delavnosti, moči, odpornosti in izredne prilagodljivosti so ga uporabljali tudi na težjih terenih kot spremljevalca skrbnikov in psa čuvaja drobnici. Kdaj natančneje naj bi izumrl, pa niti ne vemo točno, po nekaterih podatkih naj bi bilo nekje okoli leta 1800.

ruski prinašalec

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj.

Avtor: Vesna Kropf

VIRI:

www.k9ofmine.com

www.powwows.com

doglime.com