Kaj je osteosarkom ali kostni rak?

1147

Osteosarkom je maligni tumor kosti. Ta rak ima enak videz kot človeški pediatrični osteosarkom. To so tumorji, ki nastanejo zaradi nenormalne proizvodnje celic, ki ustvarjajo in razgrajujejo kost (imenovane osteoblasti oziroma osteoklasti). Najpogosteje so prizadete dolge kosti (roke in noge), čeprav so lahko prizadete tudi kosti, kot so čeljust, boki ali medenica. Osteosarkom lahko prizadene tudi nekostna tkiva, vključno z mlečnimi žlezami, vranico, jetri in ledvicami. To se imenuje zunajskeletni osteosarkom.

Kaj povzroča to vrsto tumorja?

Razlog, zakaj se lahko pri določenem hišnem ljubljenčku razvije ta tumor ali rak, ni preprost. Zelo malo tumorjev in rakov ima en sam znan vzrok. Zdi se, da jih večina povzroča zapletena mešanica dejavnikov tveganja, nekateri okoljski in nekateri genetski ali dedni dejavniki.

Zdi se, da kostni rak pogosteje prizadene pse velikih pasem. Pasme, ki so nagnjene k temu, vključujejo bokserje, dobermane, zlate prinašalce, nemške ovčarje, nemške doge, pirenejske pse, hrte, irske setre, irske volčje hrte, labradorce, rotvajlerje, bernardince in weimarance.

pes z amputirano prednjo tačko- kostni rak

Kakšni so znaki?

Osteosarkom je zelo boleč. Če ima vaš pes osteosarkom uda, lahko opazite šepanje ali izrazito otekanje. Pes je lahko bolj letargičen, izgubi apetit in se nerad sprehaja ali igra zaradi bolečine, ki jo povzroča tumor na kosti.

Najpogostejša področja za osteosarkome pri psih so območje nad komolcem in pod kolenom. Vendar se lahko pojavi tudi na prstih, stegnenici in kolku.

Kako se diagnosticira?

Večina psov z osteosarkomom šepa. Oteklina je običajno opazna tam, kjer je tumor zrasel, območje pa bo toplo na dotik zaradi velike količine vnetja. Vaš veterinar bo naredil rentgensko slikanje področja. Osteosarkomi so zaradi izgube normalnega kostnega tkiva videti litični (kar pomeni, da manjkajo koščki kosti) ali “pojedeni od moljev”. Zlomi so lahko prisotni, če je kost dovolj oslabela.

Ko se sumi na lezijo, se lahko z aspiracijo s tanko iglo postavi dokončnejša diagnoza. To vključuje majhno iglo z brizgo in odsesavanje vzorca celic neposredno iz lezije ter njihovo namestitev na mikroskopsko stekelce. Veterinarski patolog nato pregleda stekelec pod mikroskopom. To se izvaja pod sedacijo. Če ta postopek ni diagnostičen, je morda potrebna biopsija kosti. V večini primerov litične lezije kosti, odkrite na rentgenskih slikah, kažejo na infekcijski ali maligni proces, zato je vedno priporočljiva nadaljnja diagnostika.

veterinarski pregled psa

Kako kostni rak običajno napreduje?

Kostni rak pri psih je izjemno agresiven. V času diagnoze bo približno 90–95 % psov imelo mikrometastaze, kar pomeni, da so se rakave celice že razširile drugam, čeprav jih ni mogoče zaznati. Zato se pri psih z osteosarkomom vedno priporoča iskanje morebitnega širjenja na druge lokacije v telesu. To lahko vključuje preiskavo krvi, analizo urina, rentgensko slikanje pljuč in po možnosti ultrazvok trebuha. Če so katere koli bezgavke povečane ali se zdijo nenormalne, lahko opravite nadaljnje vzorčenje, da ugotovite, ali je prisotno širjenje.

 

Kakšna so zdravila za to vrsto tumorja?

Brez dokazov o širjenju je primarni cilj lokalni nadzor tumorja. To običajno vključuje amputacijo prizadetega uda. Čeprav je to za mnoge lastnike psov vznemirjajoče, se večina psov po amputaciji počuti zelo dobro. Operacija se skoraj vedno izvaja, dokler je varna in izvedljiva možnost.

Po operaciji se večinokrat izvaja kemoterapija, da se bolezen čim dlje nadzoruje. Na voljo so lahko tudi druge možnosti zdravljenja, vključno z nekaterimi oblikami radioterapije.

Je še kaj, kar bi moral vedeti?

Ustrezna kontrola bolečine je izjemnega pomena. S svojim veterinarjem se pogovorite o ustrezni pred- in pooperativni terapiji ter načrtih za obvladovanje bolečine.

In ne pozabite na preventivne preglede, ki omogočajo, da se bolezni odkrijejo že v začetnem stadiju. Kar pomeni, da jih je lažje pozdraviti in nadzorovati.

Avtor: Lara Žerovnik

Viri:

vcahospitals.com